Učestala pitanja

 Kako bismo olakšali snalaženje na našim stranicama, odgovorili smo na vaša najčešća pitanja. Vjerujemo da će vam odgovori pomoći kako biste što lakše, brže i bez nedoumica izvršili narudžbu željenog proizvoda.

Gdje mogu provjeriti je li proizvod kojeg želim dostupan i kada?

Isključivo na broj telefona 01 619 8808 ili kod nas u sjedištu na adresi X Vrbik 4 10000 Zagreb

Ukoliko proizvod nije dostupan za isporuku odmah, najkasniji mogući datum je 21 dan od vaše narudžbe sa dostavom proizvoda na Vašu adresu. Znači, ako odmah naručite proizvod, na taj datum će biti isporučen Vama, osim ako sami u postupku narudžbe ne odaberete kasniji datum.

 

KAKO MOGU PLATITI SVOJU NARUDŽBU?

Omogućujemo različite načine plaćanja, ovisno o vašim mogućnostima i životnom stilu. Svoju narudžbu možete platiti gotovinom po primitku pošiljke ,PayPal (American Express, Visa, MasterCard, i Maestro jednokratno), Internet bankarstvom, Bitcoin crypto valutom ili općom uplatnicom.

Koliko je online plaćanje sigurno?

Bez obzira koji način plaćanja odaberete, vaša transakcija će proći sigurno, za to jamči vodeći svjetski SSL certifikat – VeriSign Secure Site EV. U poslovanju koristimo jednake standarde sigurnosti koje koje koriste eBay, Amazon i ostli veliki web shopovi.

kako da zatražim r1 račun za narudžbu?

Za R1 račun nazovite na broj telefona 01 619 8808 ili direktno u sjedištu na adresi X Vrbik 4 10000 Zagreb.

Koji je trošak dostave?

Dostava je besplatna za sve narudžbe iznad 200 kn. Za naručenu robu u iznosu manjem od 200 kn, dostava se naplaćuje prema cjeniku a određena je na zadnjem koraku narudžbe.

Mogu li naručiti dostavu proizvoda na svoju adresu?

Naravno, potrebno je samo da u polja adrese za dostavu upišete svoje podatke.

Mogu li proizvod sam preuzeti, da ne plaćam troškove dostave?

Možete. Kontaktirajte nas na telefon ili preko maila. Osobno preuzimanje moguće je u našem skladištu na adresi:

X Vrbik 4

10000 Zagreb

Koje je radno vrijeme?

Radno vrijeme:

Ponedjeljak – petak: 9:00-21:00 h

Subota i Nedjelja:  10:00-21:00 h

Kako iskoristiti kod za popust?

Na zadnjem koraku procesa kupnje, nakon što odaberete način plaćanja, u polje predviđeno za unos koda upišite dobiveni kod za popust i kliknite na „Primijeni kod“. Pričekajte da se iznos narudžbe umanji za iznos koda i zatim nastavite na plaćanje. Nije moguće kombinirati i zbrajati međusobno više poklon kodova/bonova, na jednoj narudžbi je moguće iskoristiti jedan poklon kod/bon. Poklon bon/kod nije moguće zamijeniti za novac.

KOJE SVE VRSTE RASVJETE SE KORISTE ZA UNUTARNJI UZGOJ BILJKA I KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU NJIH?
 •  HPS/MH lampe proizvode svjetla pomoću plinova, te takva svjetla  proizvode visoke temperature prilikom rada. Ako se odlučite na korištenje ovakvih svjetla, potrebno je razmišljati o dodatnom hlađenju poput Cool Tube-a. MH svjetla definitivno proizvode najviše topline, te imaju manju snagu od HPS svjetla. Veoma važno je znati da ova svjetla nisu podesiva, te nije moguće biljku dovesti od sjemena do žetve s jednim svjetlom.
 • CFL/T5 lampe koriste isti princip proizvoda svjetla kao i HPS/MH lampe, ali najveća razlika je u snazi svjetla. Ova vrsta svjetla proizvode veoma malo lumena što rezultira minimalnoj proizvodnji topline. CFL/T5 lampe se uglavnom koriste u fazi klijanja i vegetacija radi slabe snage samog svjetla, dok se uglavnom zamjenjuju s HPS ili MH lampama u fazama cvatnje.
 • LED rasvjeta je nova tehnologija koja se razvija iz dana u dan, te još ne možemo govoriti o ovom načinu rasvjete kao o standardiziranom načinu rasvjete u unutarnjem uzgoju. LED lampe emitiraju određeni spektar svjetla koji je podesiv ovisno o fazi u kojoj se biljke trenutno nalaze, te pomoću LED rasvjete biljke možemo dovesti do završne faze cvjetanja. LED lampe su štedljivije od ostalih vrsta lampi, te proizvode manje količine topline.
KOJE SU PREDNOSTI LED LAMPA NASPRAM DRUGIH RASVJETNIH TIJELA (LAMPA/ŽARULJA) KOD UZGOJA BILJAKA U ZATVORENIM PROSTORIMA?
 • Proizvodnja minimalne temperature kod rada što znači da nije potrebna dodatna ventilacija rasvjete što u konačnici rezultira lakšim kontroliranjem temperature unutar box-a
 • Stupanj penetracija svjetla je puno bolji nego kod drugih vrsta lampi što u konačnici daje puno kvalitetniji plod
 • Ogromna ušteda električne energije
 • Jedna lampa se može koristi za sve faze razvoja biljaka jer sadrži punu širinu spektra svjetla koje je različito ovisno o fazi razvoja u kojoj se biljka nalazi
 • Velika trajnost koja je u pravilu veća od 50 000 sati aktivnog rada
NA KOJI NAČIN I GDJE JE MOGUĆE DOBITI NAJVEĆI PRINOS/UROD PLODOVA BILJAKA?

Prilikom sađenja salate na vanjskim prostorima (poljima) ostavljamo redove između posađenih netaknute kako bi lakše mogli ubirati biljke. UN FAO organizacija (Organizacija za prehranu i poljoprivredu) izjavila je kako sveukupni prinos salate posađen na polju (prazni redovi uključeni) iznosi oko 1kg /m2 po žetvi. Godišnje imamo oko 2-3 žetve što znači da je neki godišnji prosjek 2.16kg po m2, možemo čak i zaokružiti na 3kg da vidite razliku drugih metoda sadnje.

Prinos u plastenicima/staklenicima zbog nešto gušće sadnje iznosi 5kg/m2, 3x godišnje znači 15kg/m2.

Vertikalne farme koje koriste LED lampe omogućuju žetvu biljke svaka 4 tjedna. Prinos po jednoj žetvi je jednak kao kod plastenika/staklenika pa godišnje imamo nevjerojatnih 5*13 = 65kg/m2 !

Ali ono što je najbolje, ovo je samo jedna razina. Vertikalne farme imaju i preko 20 razina jer se mogu slagati jedna na drugu i uštedjeti hrpu prostora kao što smo već naveli u članku. Ako imamo 20 razina to znači da godišnje imamo 1300kg/m2 što je čak 600 puta više nego klasična sadnja salate na polju!

Osim već navedenih prednosti, nekoliko studija iznosi podatak da vertikalne farme koriste manje od 5% vode u usporedbi s klasičnim vanjskim uzgojem salate.

VOLJELI BI UZGOJITI SVOJ VLASTITI VRT, A NE ZNATE KAKO I OD KUDA KRENUTI?

Mi vam savjetujemo da poduzmete najprije ova 3 sljedeća koraka:

 

 • Počnite sa manjim brojem biljaka te im osigurajte dovoljno prostora za rast. Svaka biljka ima različite zahtjeve za rast te je teško osigurati najbolje uvjete svim biljkama ako imate puno različitih vrsti
 • Odaberite dobru lokaciju za vaše biljke. Puno vrsti biljaka ne može preživjeti zimu pa bi ste se trebali pripremiti na taj scenario i pravovremeno premjestiti biljke u unutarnji prostor.
 • Istražite svaku biljku i pobrinite se da raste u idealnim uvjetima. Skoro svi „uzgajivači“, pa čak i amaterski prvo biljke uzgajaju u unutarnjim prostorima pod kontroliranim uvjetima. Kako bi postigli najbolje uvjete savjetujemo vam da koristite LED lampe. Više o odabiru idealne LED lampe možete pronaći u našem članku „Kako odabrati LED lampu“.
Microgreens, što je to?

 Ukratko, to je hrana veoma slična klicama, ali za razliku od klica ne dozrijeva samo na vodi već i na zemlji. Nipošto ovo ne treba brkati s pojmovima poput baby/mini povrća jer to uveliko različit tip biljke. “Baby” ili “mini” povrće predstavlja plod koji je u potpunosti sazrio kao patuljast ili nedozrele  plodove.

Microgreens u potpunosti sazre od 10 do 15 dana i spreman je za konzumiranje.

Kad vidimo kako uživo izgleda rekli bi da je to ona salata “sastrane” koju serviraju u malim količinama u skupim restoranima, ali zar je stvarno microgreens samo namirnica koja dolazi uz neko drugo jelo?

Odmah da vam odgovorimo na ovo pitanje, ne!

Jedan od glavnih razloga je što su biljke u tom stadiju rasta jako zdrave, pune su nutrijenata i okusa.

ŠTO JE TO PAR? ŠTO I KAKO SE OZNAČAVA KOD LAMPA I ŽARULJA?

Fotosintetski aktivno zračenje, ili PAR, je vrpca valnih duljina između 400 nm i 700 nm. Biljke koriste ovaj raspon elektromagnetskog zračenja za izvođenje fotosinteze, ali najdjelotvornije apsorbiraju valne duljine sredine 400 (plava) i sredine 600 (crvena).

 

Viši PAR potiče brži rast biljaka i može dovesti do većih biljaka. Pretpostavlja se da je intenzitet svjetlosti još važniji od spektra. Na primjer, uzmite HPS žarulju svjetlosnog spektra. Mnogi HPS spektri sadrže vrhove na 600 nm ili nižoj, u dubokom narančastom i žutom dijelu krivulje. Ovo nije baš učinkovito za fotosintezu, no HPS žarulje već godinama se zalažu za najbolju cvjetnu žarulju / spektar.

Zašto?

Ono što HPS žarulji nedostaje u spektru, LED čini intenzivno. To je razlog zašto HPS žarulje od 1000 W mogu i dalje nadmašiti neke od LED dioda koje se prodaju kao “zamjene od 1000 W”.

Jedna pogrešna predodžba koja treba neka pojašnjenja: pojam PAR nije količina svjetlosti, nego kvaliteta svjetlosti.

ŠTO JE LUX I LUMEN? KAKO IH KORISTITI I ZA ŠTO?

Lumen i Lux su naširoko koristi kao rast mjerenja intenziteta rasvjete. Lumeni i Lux imaju smisla za ekološko bijelo svjetlo u kućnim, komercijalnim i industrijskim zahtjevima kod uzgoja, ali nisu relevantni za bilo koju vrstu LED lampa za biljke.

Zašto?

Lumeni su količina vidljive svjetlosti koja se emitira iz izvora i s vrhunskom osjetljivošću u zelenom dijelu spektra. Što više lumena, svjetliji je izvor svjetlosti. Problem je u tome što su lumeni ponderirani za osjetljivost na ljude. Ljudske su oči najosjetljivije na zeleno svjetlo (500nm do 550nm).

Svjetlosni tok je primjenjiv za ljude, ali ne i biljke jer su najosjetljiviji na plavo i crveno svjetlo. Ljudi mogu vidjeti izvor svjetla kao “svijetle”, ali biljke neće “vidjeti” izvor svjetla kao intenzivne. Stoga, lumeni neće vam reći koliko je svjetla dostupna za fotosintezu. Kao što se kaže, “lumeni su za ljude”.

Lux je količina lumena iznad jednog kvadratnog metra i prijavljena kao lumen / metar2. To je mjera osvjetljenja. Kao primjer, 10.000 lumena odgovara 10.000 lux.

Nemojte koristiti lumene ili lux kako biste utvrdili intenzitet LED lampa za biljke i potencijal za rast biljaka. Mjerila koja mjere lumene ili lux mogu uvelike podcijeniti RJU LED svjetiljke – osobito kada je spektar uglavnom plava i crvena, bez ili malo zelenila.

Lumens i lux su jednako nevažne kao i upotreba diodne snage ili količine vata koje lampa izvlači iz zida kako bi se odredilo da li će LED lampa pružiti dovoljno svjetla za vaše biljke. Umjesto toga, razmotrite fluks fotona i gustoću fluida fotona.

ŠTO JE TO PPF ILI FUX?

Fotosintetsko aktivno zračenje mjeri se pomoću fotonskog toka. Fotosintetska fotona Fux, ili PPF, govori koliko fotonički aktivnih fotona emitiraju iz izvora svjetlosti svake sekunde. Fotonsko protjecanje je slično lumenu, ali fotonsko protjecanje najbolje se opisuje kao mjera intenziteta, dok je lumen mjerenje svjetline.

Svjetlost nije jednaka intenzitetu. Zeleno svjetlo svijetli ljudima, ali kraće valne duljine kao što su plavo svjetlo i UV intenzivnije su za ispravljanje zelene pristranosti koja je prisutna u očitanjima lumena, PPF dodjeljuje valne duljine između 400 nm i 700 nm s približno jednakom težinom.

Koja je najvažnija mjerna jedinica LED lampa, žarulja i ostalih rasvijetnih tijela, zašto i kako je znati pročitati i izračunati?

Učinkovitost PPF-a Učinkovitost rasta svjetlosti objavljena je u umol / J. Ovo je broj mikromolova koji se pridoda za joule proizvode. Drugim riječima, za svaki watt koji ulazi u Led lampu, koliko fotona izlazi iz učvršćenja? PPF učinkovitost je također poznata kao učinkovitost PAR-a, djelotvornost RJU ili jednostavno učinkovitost.

Za izračun PPF učinkovitosti, proizvođač ili vi trebate dva kompleta brojeva – PPF i Wattage (J / s). Podjela PPF-a snagom će vam dati umol / J. Na primjer: 1100 umol / s / 500 J / s = 2.2 umol / J. Osim toga, ako znate kolika je PPF učinkovitost i snaga led lampe, možete izračunati PPF. Da biste to učinili, umnožite PPF učinkovitost snagom.

Na primjer: 2,5 umol / J x 400 J / s = 1000 umol / s. Kao rezultat 2018, efektivne diode ili ploče mogu pristupiti 3 umol / J za određene valne duljine ili spektre, obično crveno-pomaknute LED ili bijele diode. Međutim, jednom ugrađi u LED lampu, učinci mogu pasti na 1,5 do 2,2 umol / J, ovisno o ostalim valnim duljinama i proizvođačevoj učinkovitosti.1,5 umol / J se smatra učinkovitim. Sve iznad 2,0 umol / J smatra se vrlo učinkovitim.

Za usporedbu, mnogi HPS proizvođaći na tržištu imaju učinkovitost od 1,3 umol / J ili manje, s nekim od najboljih HPS žarulja približavaju se  1,7 umol / J. Najbolji svjetlosni keramički metalni halidi imaju učinkovitost od samo ispod 2,0 umol / j. U bliskoj budućnosti povećat će se učinkovitost HPS i CMH, no LED učinkovitost će se povećati bržom brzinom.

ŠTA JE TO PPFD?

Istraživači i uzgajivači koriste fotosintetsku gustoću fluida fotona, poznatije kao PPFD, za mjerenje fotona koji zapravo udaraju u biljku. PPFD mjeri koliko fotona pogađa područje u sekundi. PPFD se prijavljuje u mikromolima po metru kvadratnom u sekundi, ili umol / m2 / s, pomoću kvantnog senzora na mjernu točku.

Čitanje koje biste trebali poduzeti je samo dobro za to određeno mjesto. Ne govori vam PPFD preko cijelog krovišta. Da bi se dobila ta mjerenja, trebalo bi se na različitim udaljenostima morati višestruko čitati preko svjetlosnog otiska. Jačina intenziteta spušta obrnutim kvadratom s povećanim udaljenostima.

To je poznato kao Inverse Square zakon. Kao primjer, izvor svjetlosti koji prekriva površinu od 1 m2 na 1 metru padne na 25% intenziteta na udaljenosti od 2 metra, do 11,11% intenziteta na 3 metra i samo 6,25% izvornog intenziteta na 4 metra ! Što bliže svjetlosti biljci, to će više fotona pogoditi lišće. Oslobađanje svjetla samo malo može imati značajan utjecaj na razine PPFD-a koje dosežu vaše biljke.

Nadalje, lišće na strane i kutove svjetlosnog otiska i ispod krovišta (mjesto do led viseće LED lampe do vrha biljaka) dobit će najmanje svjetlost jer su ta područja najdalje od izvora svjetlosti. Budite oprezni s izuzetno visokim očitanjima PPFD-a od proizvođača budući da su očitanja vjerojatno nerealno blizu izvora svjetlosti.

Značajna značajka LED rasvjetnih svjetala je da diode mogu biti opremljene sekundarnim objektivima za fokusiranje svjetla i povećanje intenziteta. Sekundarne leće, zajedno s učincima svjetlosti doprinosa drugih dioda, mogu zapravo ublažiti učinke Inverzno-trg zakona do određenih udaljenosti kada se koriste.

Stoga, LED lampa može imati isti intenzitet svjetlosti nekoliko stopa udaljen od učvršćenja, a tek onda početi padati. Isto se ne može reći o drugim vrstama izvora svijetlosti koje raspršuju svjetlost u svim smjerovima, kao što su MH, HPS i CMH žarulje. Napomena: Kada se u rastu koriste više MH, HPS ili CMH žarulja, oni će također držati intenzitet na dalekim udaljenostima zbog “svjetlosnog doprinosa” od susjednih kuta. Budući da se broj fotona može dramatično razlikovati od specifikacija na papirima proizvođača, to je važno da proizvođači prijavljuju prosječni PPFD na određenim udaljenostima.

Na primjer, više očitanja na licu mjesta treba uzeti na 12 “, a zatim se na tom razmaku treba izvijestiti prosječni PPFD. Postupak treba ponoviti za 18 “, 24” i 36 “. Neki proizvođači navode da njihova svjetla trebaju biti korištena unutar nekoliko centimetara od biljaka. Stoga treba pročitati prosječno čitanje PPFD na udaljenosti koju namjerava koristiti svjetlo. Neki proizvođači još uvijek izvještavaju o izlaznom svjetlu u lumenima ili luxu. Opet, ovo je neupotrebljiv podatak.

Postoje neki proizvođači koji ne javno izvješćuju o mjerenjima RJU ili su često prijavljeni kao “PAR: broj”. Što nam ovo govori? Ne mnogo. Važno je da ta očitanja budu označena kao PPFD čitanje u umol / m2 / s. Nadalje, proizvođači trebaju izvijestiti o udaljenosti i lokaciji na kojoj su snimljene PPFD očitanja (primjer: “500 umol / m2 / s na 18” u sredini). Najbolji PPFD prijavljen koristi prosječni PPFD na određenim udaljenostima (primjer: “Prosječna PPFD: 500 umol / m2 / s na 18”). PPFD je sličan luxu.

Koje su sve prednosti LED rasvjete?
 • Manje snage
 • Niska toplina
 • Efikasnost
 • Niži troškovi
 • Blizina biljaka
 • Spektar
 • Upravljivost spektra, vremenski rasporedi
 • WiFi i daljinsko upravljanje
 • All-in-One paket
 • Usporedba
 • Jednostavno za instalaciju
 • Daisy-lančano povezivanje lampa
 • Različiti oblici / dizajni
 • Različite konfiguracije
 • Dugi vijek trajanja
 • Dodatne pogodnosti
 • Vodootporna i otporna na prašinu
 • Reciklaža
 • Brže klijanje i rast, bolja kvaliteta biljaka, više plodova, povećana gustoća
 • Povrat investicije
Zbog čega učinkovitost lampe vrijedi više od snage lampe?

Razmotrite dva izvora svijetlosti koja koštaju istu količinu novca po vatu.

Utvrđivanje:

Lampa A 1500 kn, troši 500 vata i emitira prosječni PPF od 700 μmol / s.

Lampa B košta 2000 kn troši 666 W i emitira prosječni PPF od 500 μmol / s.

Već se može početi vidjeti problem – više se troši na lampu B koji privlači više vata i ne emitira toliko korisna svjetla kao lampa A. Učinkovitost lmape A je 1,4 μmol / J (1 watt = 1 Joule) , dok je učinkovitost lampe B samo 0,75 μmol / J.

 

Zaključak: Lampa A košta 25% manje od lampe B, emitira 28% više svjetla i 46% je učinkovitija.

Korištenje LED lampa  s visokom učinkovitošću PAR-a će uštedjeti novac na troškovima električne energije. Budući da uzgajivači mogu koristiti manje wata kako bi dobili istu količinu svjetlosti na svoje postrojenje, imat će niži kapital i troškove struje. Veće prostorije za uzgoj zahtijevaju manju klimatizaciju kako bi se ohladio sobu.

Što je to spektar boja, kakva spektar boja trebate koristiti za uzgoj biljaka, i za koju određenu fazu uzgoja biljaka (vegetacija/cvat)?

Spektar je ključ za povećanje potencijala uzgoja. Iako intenzitet i trajanje svjetla mogu biti najvažniji faktor u proizvodnji fotosinteze, spektri mogu utjecati na oblik biljke, kao i na gustoću, kvalitetu i moć ploda ili cvijeta. Određene svjetlosne valne duljine i omjeri valnih duljina također potiču efekte kao što su brzina klijanja, rasta i fotoperiodizam.

Klijanje i rast dugo su ograničeni na vrstu rasvjete bilo da su metalni halidi, natrijeve žarulje ili fluorescentne cijevi tj. lampe. Danas LED-ovi omogućuju uzgajivačima da traže različite odgovore biljaka, ovisno o intenzitetu i specifičnim omjerima valnih duljina i valnih duljina uključenih u učvršćenje. Ovo je ogroman korak u tehnologiji osvjetljenja.

Općenito, hladniji ili više plavih spektara koristi se za vegetativni rast, dok se topliji, više crvenih spektara koristi za cvjetanje ili plod. Led lampe punog spektra porasle su u popularnosti posljednjih nekoliko godina, budući da je povećana učinkovitost LED dioda. Neki uzgajivači koriste 3000K, 3500K ili 4000K za puni ciklus, ovisno o ishodu koji žele postići ili njihovoj vrsti.

Bez obzira na spektar LED lampe su blagodati u usporedbi s tradicionalnim spektrom HID lampa. LED-ovi nude potpuniji spektar koji poboljšava rast biljaka od sjemena do žetve. Kontrolni spektar, prigušenje, rasporedi Sve veći broj proizvođača uključuje kontrolni spektar, zasjenjivanje i raspoređivanje (SDS) u svoje LED lampe za rasvjetu.

Spektar kontrol je jedna od mogućnosti da se može samostalno kontrolirati svaki panel spektra. Ovo je značajka koja je jedinstvena za LED rasvjetu. Tradicionalne žarulje za biljke imaju jedan spektar sa kojim se ne može manipulirati. Mnogi svjetla s LED rasvjetom sadrže niz boja, obično crvene, plave i bijele, koje se mogu uključiti ili isključiti u bilo kojoj kombinaciji ovisno o stupnju rasta biljke ili raznolikosti / soja.

Mnogi LED-ovi mogu se prigušiti od 1%, do 100% intenziteta. Kontrola prigušenja omogućuje prilagodljiv udio valnih duljina koji će se uvesti u biljke i također može pomoći u štednji dodatne energije kada nije potreban puni intenzitet.

Na primjer, uzgajivač može odabrati da omamljuje plavom za 50% zadržavajući 100% crveno i bijelo tijekom cvjetanja odnosno ploda. Također se može odabrati da se tijekom vegetativnog rasta priguše svi kanali boja na 75% kako bi se smanjila ukupna potrošnja energije.

Što se događa ako se nešto pokvari na lampi? Trebam li sasvim novu?

U većini slučajeva, odgovor je ne. Mnoge LED lampe su modularne i ako je relativno mali problem, dijelovi unutar LED instalacije mogu se zamijeniti novim dijelovima, a ti se dijelovi mogu ugraditii, ali nisu ograničeni samo na kučište, nego leće diode, upravljačke programe i ventilatore.

LED lampe su trenutno najčešći tip korištenja svijetla na tržištu. Obično imaju uklonjivu stražnju stranu koja im omogućuje da proizvođači pristupaju unutrašnjosti lampe ako bilo što treba popraviti ili zamijeniti.

Iako su rijetki, problemi se mogu pojaviti i prilično je lako popraviti. Obično je jednostavno kao odspajanje neispravnog dijela, bilo da se radi o pogonu ili pokvarenoj LED diodi ili optici, stavljajući novi komad i zatvorivši jedinicu.

Modularni sustav čini LED lampe za brzi popravak 15-30 minuta trajanje zadatka. Problemi s ne-modularni LED lampama  zahtijevaju uzgajivačima poslati izvor svijetlosti natrag proizvođaču za popravak.

Koliki životni vijek imaju LED lampe?

Mnoge LED lampe na tržištu sadrže LED diode koje će trajati oko 50.000 sati. Neki proizvođači koriste LED diode koje traju do 100.000 sati ili više. To je ekvivalent gotovo 10 godina korištenja (na 50.000 sati) ili gotovo 20 godina korištenja (na 100.000 sati), repsektivno.

Usporedite ovo s MH žaruljama koje traju prosječno 10.000 sati ili HPS žarulje koje imaju vijek trajanja od 16.000 sati. Zbog većine modularnih gradnji LED lampe, ako proizvođač još uvijek ima LED diode na skladištu i ako je životni vijek ostatka led lampe u dobrom stanju, proizvođač možda može biti u mogućnosti zamijeniti stare LED diode za nove a vi zadržati uzgoj.

Kada poljoprivrednici vide povrat ulaganja (ROI) za njihovu LED rasvjetu?

Mnogo je čimbenika koje treba uzeti u obzir za ROI koji nisu povezani s izravnim novčanim uštedama električne energije. Na primjer, uzmite u obzir uštede troškova manjeg klimatiziranja zbog nižeg toplinskog opterećenja pri korištenju LED dioda.

Nadalje, uzgajivači su izvijestili da njihova biljka ranije pokreće razvoj cvijeta, omogućujući brži prijelaz i proizvode kvalitetnije cvijeće kada se uzgajaju pod LED diodama. Visokokvalitetni cvijet vrijedi više od prosječnog cvijeta. Povrat ulaganja bit će znatno različit za uzgajivače, ovisno o tome da li su mali uzgojni prostori, srednji ili velika gospodarska farma.

Konstantno korištenje uključivanje i isključivanje tradicionalnih žarulja više od uobičajenog broja puta može znatno skratiti životni vijek. Međutim, LED-ovi se mogu uključiti i isključiti bez ugrožavanja vijeka trajanja diode. Kontrolni zračni kutovi AngleOptics se mogu postaviti preko dioda kako bi suzili fokus i povećali intenzitet svjetla.

Kako odabrati LED lampu?

Da bi mogli odabrati LED lampu najprije trebate odgovoriti na slijedeće stvari oko vašeg uzgoja.

 • Vrsta biljaka koje želite uzgajati
 • Područje pokrivenosti u m²
 • Spektar boje koji LED lampa pruža (za vegetacija, cvatnju, ili cijeli uzgojni ciklus od početka do kraja uzgoja)
 • Snaga
 • Svjetlosni izlaz
 • Par učinkovitost
 • Vaš Budžet
 • Recenzija / Preporuke
 • Sekundarne leće, napredne značajke, trajanje jamstva
Koliko je potrebno Wata/m²?

Mnogi uzgajivači koriste za uzgoja biljaka svijetlost snage kako bi utvrdili koliko snage trebaju po kvadratnom metru uzgojnog prostora. Ne preporučuje se da koristite snagu za određivanje ili potencijal lampa. Ali, ako koristite snagu da biste to odredili, imajte na umu da trebate minimalno 32 wata po kvadratnoj stopi.

Najučinkovitiji LED rasvjetni lanci na tržištu zahtijevaju 32 wata po kvadratnoj stopi, ali manje učinkovite lampe (niži intenzitet svjetlosti s većom snagom snage), zahtijevaju da koristite učvršćenje za pokrivanje manjeg područja ili da dodate dodatnu rasvjetu za povećanje intenziteta.

Brzi prikaz

Pretpostavimo minimalno 32 wata / 1 (square foot) =0.09290304 m2

 

1 ‘x 1’: 32 watt

 

2 ‘x 2’: 128 watt

 

3 ‘x 3’: 288 vata

 

4 ‘x 4’: 512 vata

 

5 ‘x 5’: 800 wata

 

6 ‘x 6’: 1152 vata

 

Također imajte na umu da nikada ne biste trebali koristiti snagu kako biste utvrdili koliko korisnih svjetala LED lampa emitira. Watt može dramatično varirati između lampi i marki: Postoje LED lampe koja će pokriti površinu od 4.5’x4.5 ‘ koja troši samo 515 vata i lampe koja pokrivaju 4’x4′ područje koje troše 760 vata.

U idealnom slučaju, želite najmanji broj wata s najvećom površinom . Jedini problem je što proizvođač može reći da lampa pokriva 4’x4 ‘, ali ako potrošač ne poznaje fotosintetsku folonsku gustoću (PPFD), također poznat kao svjetlosni intenzitet što se tiče biljke, ta izjava je beskorisna.

Još jedno pitanje s korištenjem snage za određivanje lampe je da sve iscrtane snage ne dobivaju pretvorbu u svjetlost. Neka snaga je izgubljena za pogon, ventilatore za hlađenje (ako postoje), a ostatak energije gubi se kao vrućina.

Sve u svemu, najbolje je da ne koristite snagu kako biste utvrdili intenzitet rasta svjetlosti, sposobnost rasta biljaka ili područje pokrivenosti.

Pa što biste trebali koristiti? Koristite PPF i PPFD.

PFFD i PPF je važan, ali PPFD je ono što vam je potrebno uzeti u obzir. Idealni proizvođač će uzeti mjerenja fotosintetskog aktivnog zračenja (PAR) i staviti ih preko površine 4’x 4 ‘ ili, međutim, velikim površinama koje svjetlo treba pokriti. Također će vam reći prosječni PPFD.

Koliko novca je potrebno za dobru LED lampu?

Vaš je proračun možda najvažniji čimbenik pri određivanju LED lampe koje ste kupili. S manje novca očekujte manja ili slabije lampe. Na tržištu postoji mnogo jeftinih lampa koja će raditi dobro za rast, ali kako su učinkoviti, jesu li spektri idealni, jesu li dovoljno intenzivni za vašu rastuću površinu, je li površina prilično jednaka, hoće li se slomiti tijekom godine?

To su pitanja koja trebate razmotriti prije ulaganja. Uz više novca moći ćete kupiti veće lampe i kvalitetnije proizvodnje. Samo budite oprezni jer ima puno LED lampa  koja su skupa a koja možda neće zadovoljiti vaše potrebe. Učinite svoje istraživanje na temelju kriterija u ovom vodiču. Postoji puno preklapanja u LED lampama sa cijenama i to može biti zbunjujuće.

Zašto svjetla koja pokrivaju područje veličine 4’x’4 kreću se od cca 5.000 kn do 30.000 kn? Opet, ovisi o tome što ste spremni platiti. Želite li top lampe, visokoučinkovite diode, visoki prosječni PAR, jednoličnost i dobro jamstvo? Tada ćete platiti više za to. Ako imate 5.000 kn  i spremni ste žrtvovati neke od tih stvari, tada je svjetlo od 5000 kn pravo za vas.

Ako je vaš proračun veći i želite najkvalitetniji izvor svjetlosti, tada je svjetlo od 30.000 kn najbolja opcija. Pravilo kupca: Kupi najbolju LED lampu koju si možete priuštiti.

Kolika je duljina jamstva koju izdaju proizvođači?

Veliki proizvođači imati dobru uslugu za svoje korisnike.

Dulje jamstvo vjerojatno će povećati cijenu lampe. 5-godišnja jamstva su idealna. Neke marke imaju 7-godišnje jamstvo, ali takvo jamstvo je rijetko. 3-godišnja jamstva obično predstavljaju normu za većinu lampa.

Call Now Button