Hidroponski način uzgoja je nešto noviji pojam od tradicionalnog uzgoja biljaka u zemlji. U ovom članku ćemo detaljno objasniti hidroponski način uzgoja bilja, te različite načine hidroponskog uzgoja. Veliki broj uzgajivača zagovora ovaj način uzgoja, te je na nama istražiti koliko je efikasan hidroponski uzgoj, te da li se isplati uzgajati biljke na ovaj konvencionalni način.

Kao što smo već spomenuli, hidroponski uzgoj se dijeli na par različitih načina koji uvelike ovise o mediju gdje se nalazi korijen. Tako na primjer razlikujemo hidroponski, aeroponski i akvaponski način uzgoja. Svi ti načini su usko povezani, ali postoje neke značajne razlike te odabir načina uzgoja uvelike ovise o vrsti biljaka koje uzgajate, te o potrebama i uvjetima koje posjedujete.

Hidroponski način uzgoja biljaka možemo razložiti na tri osnovna načina uzgoja:

  • Hidroponija
  • Aeroponija
  • Akvaponija

U nastavku ćemo u detalje objasniti svaki od načina uzgoja te ćete nakon čitanja biti u stanju odabrati način uzgoja koji najviše odgovara vašim potrebama.

Što je hidroponija?

Hidroponija

Hidroponija je zapravo način uzgoja kod kojeg se ne koristi organski mediju u koji zasadimo biljku tj., razvijamo korijenski sustav. Kada govorimo o anorganskom mediju, najčešće se referiramo na korištenje mineralne kamene vune, gline ili mapito materijala. Anorganski medij je potrebno konstantno zalijevati nutrijentima koji će omogućiti razvoj korijenskog sustava i omogućiti pravilan razvoj biljke.

Kada govorimo o hidroponije u većini slučajeva se koristi cirkulirajući sustav kod kojeg otopina cirkulira između anorganskog medija i rezervoara s tekućim nutrijentima. Otopinu s nutrijentima je potrebno mijenjati svaki 7 – 10 dana, te je održavanje pH vrijednosti od izrazite važnosti. Ako ne uspijete održavati odgovarajuću pH vrijednost toko razvoja mogu se pojaviti ogromni problemi koji će dovesti do stagnacije ili potpunog odumiranja biljke.

pH vrijednost otopine nutrijenta je izrazito važna, te se uglavnom vrijednost treba regulirati između 5,5 – 6,2. Postoje različite tekućine koje pomažu tijekom reguliranja pH vrijednosti. Kod ovakvog načina uzgoja potrebno je pri ruci uvijek imati mješavine koje služe za regulaciju pH vrijednosti, te pH metar pomoću kojeg ćemo mjeriti točnu pH vrijednost.

Kao što sam naziv načina uzgoja nalaže, kod hidro uzgoja je voda od krucijalne važnosti. Svi nutrijenti se miješaju s vodom, pa je od izrazite važnosti da je voda nezasićena, te bez kamenca kako se ne bi narušile pH vrijednosti.

Primjerice, kod tradicionalnog uzgoja u zemlji preporučuje se izvorska voda ili kišnica, dok se kod hidro načina striktno preporučuje reverzno osmozirana voda.

Mnogo uzgajivača ima pozitivna iskustva kod uzgajanja pomoću vode iz pipe, ali je poželjno takvu vodu ostaviti u spremniku barem 1 dan prije upotrebe kako bi višak klora i ostalih štetnih elemenata ispario iz vode. Nakon procesa isparivanja štetnih elemenata s vodom možemo bez ikakvih problema miješati nutrijente.

Načini hidroponskog uzgoja

Kada je riječ o hidroponskom uzgoju onda možemo pričati o dva načina dovođenja hranjivih tvari do korijena biljka – plima i oseka, te drip način.

Ova dva načina rade na skoro identičan način gdje se koristi pumpa, ali ipak postoje neke razlike koje ćemo objasniti u nastavku teksta.

Plima i oseka način – kod plime i oseke se koristi pumpa koja podiže razinu vode iz spremnika sve do medija u kojem se nalaze biljke. Tako se osiguravaju svi potrebni nutrijenti biljkama za pravilan razvoj. Kada pumpa radi možemo pričati o stanju plime, te kada pumpa ugasi onda se otopina vraća nazad u spremnik.

Drip način –  drip način je nešto drugačiji kod kojeg pumpa propušta vodu kroz cijev odozgo, te tako zaljeva mediju u kojem se nalazi biljka, te se tekućina dalje vraća u spremnik koji se nalazi ispod biljaka.

Što je aeroponija?

Aeroponija

Aeroponija je način uzgoja biljaka gdje se biljka ne nalazi u mediju. Vodena otopina s hranjivim tvarima direktno teče kroz korijen koji se nalazi u spremniku s vodom.

Kod aeroponskog načina uzgoja najčešće pričamo o ‘deep water culture’ načinu uzgoja kod kojeg nutrijenti i vodena otopina direktno teku po korijenu ili ispod njega. Kod ovog načina uzgoja biljaka, kvaliteta vode je najvažniji aspekt uzgoja, te je izrazito važno koristiti kvalitetnu vodu bez ikakvih aditiva ili viška kamenca.

Ako koristite vodu iz pipe takvu vodu je potrebno pripremiti na isti način kako pripremamo vodu za način koji smo opisali iznad.

Što je akvaponija?

Akvaponija

Akvaponija je način uzgoja riba i biljaka kada je riječ o akvarijima. Ovaj način je izrazito zanimljiv zato što su ribe izrazito zaslužne za uzgoj biljaka. Ribe slobodno plivaju u svojem akvariju, te cijelo vrijeme izbacuju hranjive tvari iz svojih organizama u akvarij, te pomoću pumpe ta obogaćena voda cirkulira sve do biljaka.

Biljke u ovom načinu uzgoja služe kao filter, te jednom kada voda iz pumpe dođe do biljaka, biljke uzmu hranjive tvari od ribljih izmeta koje koriste za razvoj i rast, dok pročišćenu vodu vračaju nazad u akvarij. To se pročišćivanje vode odvija konstantno te je izrazito beneficijarni za biljke, ali i za ribe.

Ovaj se način uzgoja preporučuje kod malog bilja koje ne razvija velike cvjetove jer ribe ne proizvode dovoljno fosfora koji je od izrazite važnosti za razvoj cvjetova i plodova.

[fusion_button link=”http://localhost/test/kategorija/led-za-akvarije/” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”center” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”medium” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Provjerite ponudu LED lampi za akvarije![/fusion_button]

Ako imate bilo kakvih pitanja oko hidroponskog način uzgajanja biljaka, slobodno pošaljite upit putem kontakt forme.

Call Now Button