Pitate se kako odabrati LED lampu za unutarnji uzgoj biljaka?

Ne brinite se! Za vas smo pripremili priručnik sa svim potrebnim specifikacijama koje su važne prilikom odabire najbolje LED lampe.

Nastavite čitati…

Ako ste novi u svijetu svjetla LED rasvjete ili istražujete LED diode kako biste odredili koji je jedan ili nekoliko najboljih za vas i vaš uzgoj, onda ste došli na pravo mjesto.

Ovaj članak će voditi kroz mnogo LED lampa, pokazujući vam točno ono što biste trebali razmotriti prije nego što odaberete LED lampu za sebe. Nakon što ste to pročitali moći ćete napraviti informiranu odluku o kupnji.

U ovom LED vodiču za kupnju lampe lako ćete saznati sljedeće važne činjenice:

  • Područje pokrivenosti
  • Spektar
  • Snaga
  • Svjetlosni izlaz
  • Par učinkovitost
  • Budžet
  • Recenzija / Preporuke
  • Sekundarne leće, napredne značajke, jamstvo

Područje pokrivenosti

Pogonski faktor u određivanju najboljeg svjetla za LED rastu ovisi o području koje trebate pokriti. Korisnik uvijek pita kakvu svjetlost trebaju ili koje preporučujemo, ali bez više informacija teško ih je usmjeriti. Stoga, poznavanje njihovog “područja pokrivenosti” pomaže u vođenju ostatka LED procesa.

Može se sigurno pretpostaviti da većina domaćih uzgajivača postavlja uzgoj u veličini 4’x4 (1,2×1,2 met)’područja. No, neki ljudi uzgajaju u 2’x’2, 3’x3 ‘, 5’x5’ ili pravokutnom području. Neki domaći i komercijalni uzgoji su prilično veliki i zahtijevaju nekoliko lampi. Previše svjetla troši novac, ali ne dovoljno svjetla može dovesti do manje od poželjnog rasta i prinosa.

Saznaj više: Prednosti LED rasvjete

Jedna od specifikacija LED svjetla je “preporučena područja pokrivanja”. Vrlo sugeriramo da je ovo prva stvar koju razmotrite prilikom odabira lampi. Potrebno je prvenstveno koristiti specifikaciju “preporučena površina pokrivenosti” za manje uzgoje koji trebaju samo jedan ili nekoliko lampi.

No veći komercijalni uzgoji biljaka koji zahtijevaju nekoliko lampa mogu zahtijevati manje izvora svijetlosti zbog učinka svjetlosnog doprinosa iz obližnjih lampa. Za komercijalne uzgoje uvijek se treba konzultirati i dobiti profesionalne savjete i često svjetlosni plan prije instalacije rasvjete. Svjetlosni plan pokazuje koliko su potrebni učinci za postizanje ciljeva razine svjetlosti u određenom području pokrivanja uzgoja.

Spektar

Spektar svijetla

LED lampe imaju puni spektar svijetla što znači da fazu vegetacije i cvatnje možete odraditi sa istom LED lampom.

Mnoge LED lampe imaju puni spektar / puni ciklus, što znači da će služiti od sadnice sve do žetve s jednim, dvostrukim ili promjenjivim spektrom. Kada koristite ove vrste svjetala, ne morate isključiti svjetiljku kao što ste to učinili u stara vremena (MH do HPS). Za mnoge uzgajivače ovo je dobra vijest jer mogu zadržati svjetla i biljke na istom mjestu za cijeli rast.

Ipak, za uzgajivače koji žele imati odvojene biljke i cvjetne prostorije, mogli bi razmisliti o spektru koji je oblikovao specifičnu fazu rasta. Vegetacijska lampa ima prvenstveno jak plavi spektar (primjerice 4000K do 5000K), a cvjetni spektri su u crvenom (primjerice 2700K). Iako ovo nije uvijek istina jer jedan spektar može npr. za povrće biti i za cijeli rast biljke.

Sveukupno, morat ćete znati što kupujete kako biste bili sigurni da se preporučuje za uzgoj punog ciklusa ili za određenu fazu rasta.

Sljedeći korak u odlučivanju o LED lampi  se vrti oko specifičnih valnih duljina uključenih u lampu. Želite li bijelo svjetlo punog spektra, bijelo svjetlo punog spektra s dodatnim valnim duljinama ili ružičasto / ljubičasto svjetlo (sastoji se uglavnom od crvenih i plavih dioda)?

Bijelo svjetlo

U svjetlu LED svjetla svijet je trend koji mnogi proizvođači ugrađuju bijelo svjetlo punog spektra u svoje žarulje preko LED dioda ili jednodijelnih dioda. Prednosti ovih su da pružaju puni spektar i intenzitet koji je potreban za optimalan rast i cvjetanje.

Nadalje, ima puno zelenog svjetla u spektru bijelog svjetla. Zašto je zeleno svjetlo važno?

Zeleno svjetlo se apsorbira duboko u lišće gdje crvena i plava svjetlost ne apsorbiraju, kao i prodrijevaju lišće da pomognu u fotosintezi dublje u biljci. Neka LED svjetla za biljke na tržištu, poput NextLight Mega koriste samo bijele svjetlosne diode punog spektra teškog zelenila.

Bijelo svjetlo + dodatne valne duljine

Postoje i neki drugi brendovi, poput Amare, koji koriste COB spektar s punim spektrom kako bi pružili intenzitet i potrebne valne duljine za dobar rast, međutim, oni će ‘zaokružiti’ spektar s pojedinačnim diodama poput UV-A, plavog, dubokog crvenog, i daleko crvene.

Proizvođači koji dodaju dodatne valne duljine, to čine kako bi popunili ‘boje koje nedostaju’, naglašavaju određenu valnu duljinu, povećavaju učinkovitost fotosinteze i / ili povećavaju intenzitet. Dodavanje ovih dodatnih valnih duljina pomaže da se krivulja spektra približi McCrejevom akceptnom spektru za veću biljku.

Još je rano u LED igri reći hoće li se obični bijeli svjetlosni spektar ili zaokruženi spektar bolje izvoditi. Oba spektra rade dobro, ali može se zaključiti da je ciljani spektar učinkovitiji. Jedan spektar može biti bolji za određenu vrstu naprezanja ili za određeni intenzitet svjetlosti. Ono što znamo sigurno su važni omjeri valne duljine, ali intenzitet svjetlosti vjerojatno je najvažniji čimbenik za pokretanje rasta i prinosa.

Crvena i plava svijetla

Postoje i druge marke na tržištu koje se uglavnom fokusiraju na crveno i plavo s malo zelenila, a možda i neki UV i daleko crveni u spektru.

Sve dok je intenzitet svjetlosti dovoljno jak u crvenom i plavom dominantnom spektru, bijeli spektar će raditi prilično dobro jer svjetlost još uvijek može dostići duboko u biljke.

Nadalje, ako se spektar ne podešava dovoljno, nedostatak zelenog svjetla može dovesti do nedostataka za dobar uzgoj. Karotenoidi zahtijevaju neko svijetlo plavo i zeleno kako bi potpuno aktivirali njihovu sintezu.

Ultraljubičasto i daleko crveno

Možete razmotriti instalaciju s UV i daleko crvenim valnim duljinama. UV-A apsorbira biljke i utječe na razvoj, rast i metabolizam. Iako nije potrebno za dobar rast i razvoj ploda ili cvijeta, mnogi uzgajivači gravitiraju prema LED svjetiljkama s UV-A.

Što je s UV-B?

LED proizvođači lampa ne uključuju UV-B diode u svojim lampe jer diode su skupe i mogu imati kratki vijek trajanja. Da bi rješile ovaj problem, tvrtke dodaju UV-B preko fluorescentne žarulje integrirane u Lampe (Amare SE 450) ili kao dodatna komponenta (California Lightworks).

Daleko crveno svjetlo također je pokazalo dobru valnu duljinu jer djeluje povećanjem fotosintetskih stopa putem Emersonovog efekta. Većina LED rasvjetnih svjetala na tržištu uključuju IR svjetlo. Međutim, nije nužno za normalan rast i razvoj.

Snaga

Snaga LED rasvjete

Mnogi uzgajivači koriste za uzgoja biljaka svijetlost snage kako bi utvrdili koliko snage trebaju po kvadratnom metru uzgojnog prostora. Ne preporučuje se da koristite snagu za određivanje ili potencijal lampa. Ali, ako koristite snagu da biste to odredili, imajte na umu da trebate minimalno 32 wata po kvadratnoj stopi.

Najučinkovitiji LED rasvjetni lanci na tržištu zahtijevaju 32 wata po kvadratnoj stopi, ali manje učinkovite lampe (niži intenzitet svjetlosti s većom snagom snage), zahtijevaju da koristite učvršćenje za pokrivanje manjeg područja ili da dodate dodatnu rasvjetu za povećanje intenziteta.

Brzi prikaz

Pretpostavimo minimalno 32 wata / 1 (square foot) =0.09290304 m2

1 ‘x 1’: 32 watt

2 ‘x 2’: 128 watt

3 ‘x 3’: 288 vata

4 ‘x 4’: 512 vata

5 ‘x 5’: 800 wata

6 ‘x 6’: 1152 vata

Također imajte na umu da nikada ne biste trebali koristiti snagu kako biste utvrdili koliko korisnih svjetala LED lampa emitira. Watt može dramatično varirati između lampi i marki: Postoje LED lampe koja će pokriti površinu od 4.5’x4.5 ‘ koja troši samo 515 vata i lampe koja pokrivaju 4’x4′ područje koje troše 760 vata.

U idealnom slučaju, želite najmanji broj wata s najvećom površinom . Jedini problem je što proizvođač može reći da lampa pokriva 4’x4 ‘, ali ako potrošač ne poznaje fotosintetsku folonsku gustoću (PPFD), također poznat kao svjetlosni intenzitet što se tiče biljke, ta izjava je beskorisna.

Još jedno pitanje s korištenjem snage za određivanje lampe je da sve iscrtane snage ne dobivaju pretvorbu u svjetlost. Neka snaga je izgubljena za pogon, ventilatore za hlađenje (ako postoje), a ostatak energije gubi se kao vrućina.

Sve u svemu, najbolje je da ne koristite snagu kako biste utvrdili intenzitet rasta svjetlosti, sposobnost rasta biljaka ili područje pokrivenosti.

Pa što biste trebali koristiti? Koristite PPF i PPFD.

PPF

Koliko svjetla emitira jedinica? To je navedeno u specifikacijama kao PPF, ili Fotosintetski Photon Flux, objavljeno u umol / s. Svjetlosni izlaz lampe trebao bi biti referenca kako bi se osiguralo da će jedinica stvarno davati dobro svijetlo u određenom području rasta. Za usporedbu, dvostruka Gavita će emitirati 2000 umol / s.

Ovo je puno svjetla i jedan od razloga zašto se jako dobro odvijaju. Međutim, postavljeni su nekoliko stopa iznad biljaka, tako da sva ova svjetlost ne dopire do biljaka izuzetno visokog intenziteta. LED rasvjetom koja zamjenjuje DE HPS može imati samo PPF od 1400 umol / s. Ali ova se svjetla ponekad postavljaju na 25-30cm od biljaka tako da je svjetlost koja dopire do vaših biljaka puno veća od onoga što bi im dostigla DE HPS koja visi nekoliko m iznad njih.

PFFD i PPF je važan, ali PPFD je ono što vam je potrebno uzeti u obzir. Idealni proizvođač će uzeti mjerenja fotosintetskog aktivnog zračenja (PAR) i staviti ih preko površine 4’x 4 ‘ ili, međutim, velikim površinama koje svjetlo treba pokriti. Također će vam reći prosječni PPFD.

Saznaj više: Što su PAR, PPF, PPFD, DLI i učinkovitost?

Zašto je to važno?

Budući da svjetiljka može emitirati puno svjetla u središtu osvijetljenja, ali strane 4’x4 ‘područja mogu imati 10x manje svjetlosti koja ih doseže. Intenzitet svjetlosti je važan, ali jednakost tragova jednako je važna. Stoga će prosječno čitanje PPFD-a pružiti prosječni intenzitet svjetlosti preko područja 4’x4 ‘i omogućiti vam da usporedite ta mjerenja s drugim proizvođačima.

Veliki prinosi mogu se dobiti povećanjem intenziteta svjetlosti, ali samo do 1500 umol / m2 / s bez dodatnog dodatka CO2. Neki proizvođači preporučuju da ostanu ispod 1000 umol / m2 / s jer iznad ove razine svjetlosti ne vidite razumni povrat ulaganja (prinosi) s obzirom na prekomjernu potrošnju svjetlosti i energije.

Pitanje je da kada proizvođač kaže da će njihova svjetlost obuhvatiti područje 4’x’4, na primjer, znate li kolika je intenzitet? Je li to u prosjeku od 500 umol / m2 / s, 900 umol / m2 / s ili više? Ovo je još jedan razlog zašto je važno uzeti u obzir prosječno čitanje PPFD-a za preporučeno područje pokrivanja.

PAR Učinkovitost

PAR učinkovitost je koliko se mikromola svjetlosti emitira po joule potrošnje energije. Drugim riječima, to je mjera koliko se svjetlosti emitira po vatu električne energije na zidu. To je važno jer bi LED-ovi trebali biti učinkoviti, ali neki proizvođači koriste slabije diode i pogone koji nisu učinkoviti i stoga troše više struje nego što je idealno.

Učinkovita LED lampa će vam uštedjeti novac za električnu energiju, a istodobno isporučiti puno više svjetla na vaše biljke. Ako si možete priuštiti veću kvalitetu lampe, vjerojatno će biti učinkovitija od nekih drugih LED dioda na tržištu. Izaberite lampu s učinkovitošću iznad 1,5 umol / j. Većina ih radi. Ako to nije navedeno, kontaktirajte proizvođača da biste vidjeli mogu li pružiti te podatke.

Sve iznad 2,0 umol / j smatra se vrlo učinkovitim. U ovom trenutku 2,4 umol / j je najveća učinkovitost koja se može postići u LED rastu svjetlosti. Budući da se učinkovitost dioda povećava u idućih nekoliko godina, očekujte da će proizvođači doći do 3,0 umol / j.

Proračun

Proračun kod LED lampi

Početna investicija u LED lampe može zvučiti skupo, ali na proračunu ćete vidjeti učinkovitosti LED rasvjete.

Vaš je proračun možda najvažniji čimbenik pri određivanju LED lampe koje ste kupili. S manje novca očekujte manja ili slabije lampe. Na tržištu postoji mnogo jeftinih lampa koja će raditi dobro za rast, ali kako su učinkoviti, jesu li spektri idealni, jesu li dovoljno intenzivni za vašu rastuću površinu, je li površina prilično jednaka, hoće li se slomiti tijekom godine?

To su pitanja koja trebate razmotriti prije ulaganja. Uz više novca moći ćete kupiti veće lampe i kvalitetnije proizvodnje. Samo budite oprezni jer ima puno LED lampa  koja su skupa a koja možda neće zadovoljiti vaše potrebe. Učinite svoje istraživanje na temelju kriterija u ovom vodiču. Postoji puno preklapanja u LED lampama sa cijenama i to može biti zbunjujuće.

Zašto svjetla koja pokrivaju područje veličine 4’x’4 kreću se od cca 5.000 kn do 30.000 kn? Opet, ovisi o tome što ste spremni platiti. Želite li top lampe, visokoučinkovite diode, visoki prosječni PAR, jednoličnost i dobro jamstvo? Tada ćete platiti više za to. Ako imate 5.000 kn  i spremni ste žrtvovati neke od tih stvari, tada je svjetlo od 5000 kn pravo za vas.

Ako je vaš proračun veći i želite najkvalitetniji izvor svjetlosti, tada je svjetlo od 30.000 kn najbolja opcija. Pravilo kupca: Kupi najbolji LED lampu koju si možete priuštiti.

Recenzije / preporuke

Neki uzgajivači čitaju forume kako bi vidjeli tko koristi koje svjetlo i njihova iskustva. Ovo je dobar način da vidite kako se svjetlo izvodi u stvarnom životu, a ne samo čitanje i slušanje marketinških materijala. YouTube je još jedan dobar izvor za provjeru LED lampa i recenzije.

Može se uzeti u obzir i sljedeće prilikom kupnje LED lampa: Sekundarne leće

Dodavanje sekundarne optike povećava intenzitet svjetla koncentrirajući odlaznu svjetlost u manje područje. To je idealno za dobivanje najviše iz manjeg uzgojnog prostora, ali ne mora biti loša ideja i za stvaranje čak i lampa uzgojnog prostora za veće površine.

Napredne značajke

Želite li mogućnost raspona, kontrolu spektra, vrijeme, kontrolu raspoređivanja? To nije potrebno, umjesto onih uzgajivača koji žele kompletnu automatizaciju osvjetljenja ugrađenu u farme za uzgoj biljaka, kao i sposobnost eksperimentiranja sa spektrom. To je dobra prednost, ali proizvođači s tom sposobnošću obično su malo skuplji.

Jamstvo

Veliki proizvođači imati dobru uslugu za svoje korisnike i kakvo je  jamstvo?

Dulje jamstvo vjerojatno će povećati cijenu lampe. 5-godišnja jamstva su idealna. Neke marke imaju 7-godišnje jamstvo, ali ovo je rijetko. 3-godišnja jamstva obično predstavljaju normu za većinu lampa.


Ukoliko nakon čitanja teksta imate bilo kakvih pitanja, slobodno pošaljite poruku sa upitom.

Pomogli smo stotinama kupaca da odaberu svoju lampu. Pomoći ćemo i Vama!

Call Now Button