Nakon što su biljke proklijale, te su dosegle prva dva kata, biljke je potrebno prebaciti u šator za uzgoj te im pružiti idealne uvjete za nastavak vegetacijske faze. Slaganje šatora se čini kao trivijalan proces, međutim kod samog slaganja potrebno je obratiti pažnju ne samo na šator već i na ventilaciju, te rasvjetu.

Kako pravilno složiti šator za uzgoj? Nastavite čitati ovaj vodič koji će vam odgovoriti na sva pitanja i nedoumice!

Odabir dimenzija šatora

Prije samog postavljanja šatora, veoma važno je imati na umu dimenzije potrebne za uzgoj projektiranog broja biljaka. Naime, dimenzije šatora se razlikuje, te uvelike diktiraju optimalan broj biljaka koje šator može “udomiti”.

Naime, u idealnim uvjetima, iskusni uzgajivači savjetuju 3 – 4 biljke na 1m2 prostora. Slijedite to pravilo ako ste početnici u uzgajanju te ne planirate koristiti napredne tehnike uzgoja biljaka.

[fusion_button link=”http://localhost/test/kategorija/satori/” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”center” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”medium” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Provjerite ponudu šatora za uzgoj![/fusion_button]

Oprema potrebna za postavljanje šatora

Postavljeni šator za uzgoj

Nakon što su biljke proklijale, te ste ih presadili u veće tegle, potrebno je obratiti pozornost na odgovarajuću opremu koja je potrebna unutar šatora za uspješan uzgoj.

Oprema potrebna za uzgoj:

  • Reflektirajuća podloga (od 80% reflektiranja)
  • Ventilacija za upuh/ispuh
  • Termometri (opcionalna)
  • Rasvjeta
  • Šator (konstrukcija)

Proces slaganja šatora

Nakon što ste osigurali odgovarajuću opremu, slijedi proces slaganja samog šatora. Proces je izrazito jednostavan, te većina šatora dolazi s uputama za postavljanje.

Prvi korak slaganja šatora je postavljanje konstrukcije. Svaki šator se sastoji od konstrukcije i samog šatora koji se obloži oko konstrukcije. Kako biste uspješno složili konstrukciju savjetuje se praćenje detaljnih uputa. Nakon što ste završili s konstrukcijom, potrebno je samu konstrukciju postaviti na dno šatora, te obložiti ostatak konstrukcije sa šatorom. Nakon što je šator obložen oko konstrukcije potrebno je još učvrstiti donji dio šatora tako da obložite traku oko rubova dodatnog dna šatora.

Nakon što ste završili sa svim koracima, pred vama bi se trebao nalaziti kompletan šator. Sljedeći korak je postavljanje rasvjete i ventilacije u šator kako bi šator bio spreman za unutarnji uzgoj biljaka.

Postavljanje rasvjete i ventilacije unutar šatora

Postavljanje lampe, ventilacije i filtera

Ako ste pratili svaki od prijašnjih koraka onda bi se pred vama trebao nalaziti kompletno sastavljen šator spreman za postavljanje ventilacije i rasvjete.

U pravilu se kod ovog procesa prvo postavlja ventilacija i cijevi koje će provoditi hladan/topli zrak te omogućiti cirkulaciju zraka unutar šatora. Proces postavljanja ventilatora i cijevi za provod zraka uvelike ovise o odabiru rasvjete.

Kod HPS/MH žarulja se koristi Cool Tube koji je dodatak na rasvjetu, te smanjuje temperaturu proizvedenu od same žarulje. Naime, te dvije vrste žarulja proizvode velike temperature, te je iz tog razloga potreban dodatan ventilator koji će topli zrak proizveden od lampe ispuhati iz šatora, te biljkama osigurati optimalnu temperaturu za razvoj.

Početnicima i iskusnim uzgajivačima se preporučuje korištenje LED rasvjete koja je puno efikasnija, te proizvodi minimalnu temperaturu. Kod LED rasvjete nije potrebna dodatna ventilacija poput Cool Tube-a.

Unutar šatora potrebno je imati najmanje dva ventilatora, jedan za upuh i jedan za ispuh zraka. Ventilator za ispuh je u pravilu uvijek jači od onoga za upuh te se smješta u blizini rasvjete.

Proces postavljanja rasvjete i ventilacije:

  1. Postavljanje ventilatora za upuh, te karbonskog filtera na dno šatora
  2. Povezivanje ventilatora za upuh sa žaruljom pomoću cijevi za provod zraka
  3. Nakon što je sve povezano, potrebno je povezati ventilator za ispuh s cijevi
  4. Žarulju postavima na odgovarajuću visinu, ovisno o fazi razvoja biljaka pomoću lanca ili Yo-Yo hangera
  5. Čestitamo! Uspješno ste postavili šator za uzgoj koji je spreman za unutarnji uzgoj biljaka

Ako imate bilo kakvih pitanja ili savjeta kako unaprijediti ovaj vodič slobodno pošaljite poruku putem kontakt forme.

Call Now Button