Kod unutarnjeg uzgoja biljaka, jedan od najvažnijih aspekata je definitivno rasvjeta, te odabir odgovarajuće vrste rasvjete. Postoji par vrsta rasvjete, te se rasvjeta dijeli na par kategorija. Prije samog odabira rasvjete, veoma je važno znati ponešto o svakoj vrsti rasvjete, te vašim uzgojnim potrebama.

Kategorije rasvjete su sljedeće:

 • Način dobivanja svjetla
 • Spektar svjetla

Kada govorimo o načinima dobivanja svjetla možemo pričati o tri osnovna načina:

 • HPS/MH lampe proizvode svjetla pomoću plinova, te takva svjetla  proizvode visoke temperature prilikom rada. Ako se odlučite na korištenje ovakvih svjetla, potrebno je razmišljati o dodatnom hlađenju poput Cool Tube-a. MH svjetla definitivno proizvode najviše topline, te imaju manju snagu od HPS svjetla. Veoma važno je znati da ova svjetla nisu podesiva, te nije moguće biljku dovesti od sjemena do žetve s jednim svjetlom.
 • CFL/T5 lampe koriste isti princip proizvoda svjetla kao i HPS/MH lampe, ali najveća razlika je u snazi svjetla. Ova vrsta svjetla proizvode veoma malo lumena što rezultira minimalnoj proizvodnji topline. CFL/T5 lampe se uglavnom koriste u fazi klijanja i vegetacija radi slabe snage samog svjetla, dok se uglavnom zamjenjuju s HPS ili MH lampama u fazama cvatnje.
 • LED rasvjeta je nova tehnologija koja se razvija iz dana u dan, te još ne možemo govoriti o ovom načinu rasvjete kao o standardiziranom načinu rasvjete u unutarnjem uzgoju. LED lampe emitiraju određeni spektar svjetla koji je podesiv ovisno o fazi u kojoj se biljke trenutno nalaze, te pomoću LED rasvjete biljke možemo dovesti do završne faze cvjetanja. LED lampe su štedljivije od ostalih vrsta lampi, te proizvode manje količine topline.

Zašto odabrati LED rasvjetu kod unutarnjeg uzgoja biljaka?

Rasvjeta za uzgoj biljaka

LED rasvjeta još nije standard, te se tehnologija razvija iz dana u dan pružajući sve veće povrate i veću efikasnost korištenja električne energije. LED rasvjeta dolazi kao jedna ili “single” dioda ili COD.

Single LED diode su diode koje se koriste kada spojimo par dioda u jedan panel dok je COB nešto kompleksniji način kada se svjetlo umnožava pomoću posebnog reflektora i čipova koji kontroliraju rad dioda.

COB je mnogo efikasniji, ali i nešto skuplji način koji se preporučuje ozbiljnijim uzgajivačima koji mnogo pažnje obraćaju na povrate.

[fusion_button link=”http://localhost/test/kategorija/led-rasvjeta/” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”center” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”medium” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Provjerite ponudu LED rasvjete![/fusion_button]

LED rasvjeta ima mnogo prednosti u odnosu na ostale načine rasvjete, međutim kao što smo u mnogo navrata spomenuli, ova vrsta još uvijek nije standard kod unutarnjeg uzgoja iz više razloga:

 • Diode variraju u snazi što dodatno otežava postavljanje rasvjete na optimalnu odaljenost od biljaka
 • Većina LED lampi djeluje pod kutem od 90 stupnjeva što znači da nemaju toliku pokrivenost kao HPS ili MH lampe

Kod ostalih vrsta lampi možemo govoriti sa sigurnošću o količini prinosa, dok se kod LED lampi ne može sa sigurnošću reći koliko ćemo prinosa dobiti na kraju uzgoja.

LED rasvjeta također ima mnogo prednosti koje je svakako potrebno uzeti u obzir kod odabira rasvjete:

 • Proizvodnja minimalne temperature kod rada što znači da nije potrebna dodatna ventilacija rasvjete što u konačnici rezultira lakšim kontroliranjem temperature unutar box-a
 • Stupanj penetracija svjetla je puno bolji nego kod drugih vrsta lampi što u konačnici daje puno kvalitetniji plod
 • Ogromna štednja električne energije
 • Jedna lampa se koristi za sve faze razvoja biljaka jer sadrži punu širinu spektra svjetla koje je različito ovisno o fazi razvoja u kojoj se biljka nalazi
 • Velika trajnost koja je u pravilu veća od 50 000 sati aktivnog rada

Pogledajte potpunu ponudu LED rasvjete, te odaberite lampu koja odgovara vašim potrebama!

Ako trebate pomoć kod projektiranja grow box-a ili odabira odgovarajuće LED lampe, slobodno pošaljite upit putem kontakt forme!

Call Now Button