Često čujemo za pojam microgreens, ali što je to?

Ukratko, to je hrana veoma slična klicama, ali za razliku od klica ne dozrijeva samo na vodi već i na zemlji. Nipošto ovo ne treba brkati s pojmovima poput baby/mini povrća jer to uveliko različit tip biljke. “Baby” ili “mini” povrće predstavlja plod koji je u potpunosti sazrio kao patuljast ili nedozrele  plodove.

Microgreens u potpunosti sazre od 10 do 15 dana i spreman je za konzumiranje. Uzgoj microgreens-a na našim prostorima nije toliko popularan te vjerojatno najpoznatija osoba koja se bavi ovim uzgojem je poduzetnica Ankica Dedić koju možda znate jer je imala svoju kulinarsku emisiju na televiziji.

Kad vidimo kako uživo izgleda rekli bi da je to ona salata “sastrane” koju serviraju u malim količinama u skupim restoranima, ali zar je stvarno microgreens samo namirnica koja dolazi uz neko drugo jelo?

Odmah da vam odgovorimo na ovo pitanje, ne! 

Jedan od glavnih razloga je što su biljke u tom stadiju rasta jako zdrave, pune su nutrijenata i okusa.

Najbolje smo već ranije naveli, odnosno činjenicu da je “mikropovrće” spremno za potrošnju 10 do 15 dana nakon rasta. Različite biljke variraju u okusu od gorkog do neutralnog ili jako kiselog, ovisno koju vrstu ste posadili.

LED rasvjeta je pogodna za uzgoj mikropovrća

Koje biljke možete uzgajati na ovaj način?

  • Rotkvica (Olympia red, Rubens)
  • Razne vrste kelja (Crveni ruski, Toscano..)
  • Mrkva
  • Celer
  • I još puno drugih….

Kako uzgajati microgreens ?

Kako bi uzgojili microgreens, prvo što vam je potrebno su plitke posude koje će te napuniti zemljom za sadnice. Izbor zemlje je širok, ali okvirno je to ona zemlja koju koristite za uzgoj cvijeća, biljaka i povrća. Ona u sebi sadrži sve potrebne mikronutrijente za pravilan razvoj bilja.

Zemlju rasprostranite na nešto manje od 1cm debljine u posudice i posadite sjeme jako gusto,  tako da cijela površina bude u potpunosti prekrivena. Biljke je potrebno zalijevati no treba biti oprezan da ne pretjeramo pa zato koristimo prskalice, a ne kante ili poljevače. Ukoliko se pretjera s vlagom vrlo lako može doći do pojave pljesni.

Saznaj više: Što je vertikalni proces uzgoja biljaka?

Nakon što smo obavili sve ove korake, potrebno je prekriti posudu s folijom ili bilo kakvim tamnim poklopcem. Tama je potrebna kako bi sjeme moglo u potpunosti proklijati. Potrebno je otprilike 6 dana na toplom mjestu. Zalijevati ne treba više od 1 do 2 puta dnevno.

Berba se odvija dva do maksimalno tri tjedna nakon što smo posadili u posudice. Većina naših biljaka će razviti dvije supke i pojavit će se prvi listovi. Sve što tad treba napraviti je uzeti obične škare, odrezati biljke iznad zemlje i odmah su spremne za konzumaciju.

microgreens se uzgaja pod LED lampama

Razlog zašto se tada režu i konzumiraju je zato što u toj fazi još uvijek koriste potrebnu energiju za rast iz klice pa zbog toga imaju oko 4 puta više nutrijenata od razvijenog povrća.

Kao i ostalo povrće, ako mu omogućimo najbolje uvjete ono će nam dati najbolje rezultate.

Najbolji prostor za uzgoj ovakvog bilja je u vašoj kući gdje vrlo lako možete kontrolirati temperaturu, svjetlost i sve ostale uvjete za uzgoj.

Uzgajivači često kupuju LED lampe kako bi omogućili kvalitetne uvjete za rast svojim biljkama tijekom cijele godine.  Kuhari osim ogromnih mikronutritivnih vrijednosti ove biljke obožavaju baš zbog intenzivnih i jedinstvenih okusa koje pružaju.

Call Now Button