U posljednjih par godina, što zbog dostupnosti informacija, što zbog razvoja tehnologije, indoor uzgoj dolazi u sve veći fokusi uzgajivača biljaka. Indoor uzgoj je zapravo manipuliranje uvjetima i stvaranje pogodnih uvjeta za rast i razvoj određenih vrsta biljaka.

Možda se na prvi pogled ovaj način uzgoja čini kao jednostavan proces, nemojte ga shvatiti olako! Postoji mnogo stvari na koje se treba obratiti pozornost kako biste uspješno doveli biljku od sjemenke do žetve.

U ovom vodiču ćemo reći nešto više o potrebnoj opremi za unutarnji uzgoj kao i o stvarima koje su potrebne kako biste uspješno doveli biljku do završne faze razvoja.

Nađite udobno mjesto za čitanje, te počnimo!

Oprema za indoor uzgoj

Kao što smo spomenuli na početku, indoor uzgoj je pokušaj oponašanja idealnih vanjskih uvjeta pomoću različitih osvjetljenja, ventilacije, gnojiva, zemlje i sl. Kako biste započeli sa samim indoor uzgojem potrebna vam je odgovarajuća oprema.

Što se opreme i kvalitete same tiče, izbor u potpunosti ovisi o vama i vašim uvjetima.

Zemlja

Zemlja

Prva i najvažnija stvar kod unutarnjeg ili bilo kojeg načina uzgoja je definitivno zemlja u kojoj planirate uzgajati svoje biljke. Sa zemljom je stvarno teško promašiti!

Ne štedite na zemlji pošto je to baza za vaše biljke. Savjetuje se uzgoj u zemlji koja je obogaćena nutrijentima te pH vrijednosti 6 – 6.5. Ako takve specifikacije nisu dostupne, zapamtite da s pH vrijednosti uvijek možete raditi manipulacija (za iskusnije uzgajivače).

Nakon što se našli odgovarajuću zemlju, potrebno je pažnju obratiti na tegle. Kod indoor uzgoja, prostor je uvijek ograničen ovisno o veličini uzgojnog šatora. Savjet kod uzgoja je da ne pretrpate šator s previše biljaka pošto u kasnijim fazama rasta biljke neće dobiti dovoljne količine svjetlosti, te će prinos uvelike patiti.

Neki generalni savjet je imati 3 – 4 biljke na 1m2.

Sjeme

Sjeme

Kod indoor uzgoja svakako obratite pažnju na vrstu sjemena i specifikacije biljke. Sjeme je veoma važan dio indoor uzgoja zbog toga što će tip sjemena uvelike utjecati na koncipiranje vašeg grow boxa, te koliko ćete biljaka u konačnici imati.

Rasvjeta

Rasvjeta

Veoma je teško reći što je najvažnije tijekom indoor uzgoja, međutim većina uzgajivača se slaže da je rasvjeta jedan od najvažnijih aspekata uspješnog uzgoja.

Što se same rasvjete tiče, izuzetno važno je odabrati odgovarajuću rasvjetu za dimenzije šatora. Ne možete očekivati univerzalnu rasvjetu za različite dimenzije grow boxa zato što određena rasvjeta pokriva određene dimenzije.

Najvažnija je stvar odabrati rasvjetu koja daje zadovoljavajuću količinu lumena po mjernoj jedinici, najčešće centimetrima. Isto tako rasvjeta se razlikuje po spektru svjetlosti koji proizvodi.

Spektar je jedan od najvažnijih detalja pošto biljke zahtijevaju različiti spektar za različitu fazu uzgoja. Na primjer, za fazu vegetacije biljkama najviše odgovara plavi spektar dok su fazi cvjetanja uzgajivači najčešće prebacuju rasvjetu na crveni spektar.

Za različite spektre se koriste različite lampe, međutim za najefikasnije rezultate i najveće uštede savjetuje se korištenje LED rasvjete jer se s jednom LED lampom biljku može dovesti od sjemena do završne faze cvjetanja.

[fusion_button link=”http://localhost/test/kategorija/led-rasvjeta/” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”center” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”medium” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Provjerite ponudu LED rasvjete![/fusion_button]

Šator za uzgoj

Šator za uzgoj je također izuzetno važan element indoor uzgoja zato što će upravo šator osiguravati nesmetane idealne uvjete za razvoj biljaka. Isto tako šator će osigurati diskreciju, te efikasno korištenje energije.

Izbor šatora uvelike ovisi o veličini samog grow-a, te koju vrste rasvjete posjedujete. Isto tako obratite pozornost na reflektirajući materijal unutar šatora koji osigurava dovoljnu količinu svjetla koje biljke primaju.

U procesu si slaganja šatora za uzgoj? Provjeri kako pravilno složiti šator za uzgoj!

Šatori za uzgoj najčešće dolaze obloženi nekom vrstom reflektirajuće folije, ali ako vaš šator u paketu ne dolazi s reflektirajućom folijom, ne brinite se pošto na tržištu postoje različite vrste folija koje se koriste kod unutarnjeg uzgoja.

Bijela mat folija osigurava do 80% refleksije, te je najkorištenija folija kod unutarnjeg uzgoja. Mylar folija je nešto skuplja verzija, međutim vašim biljkama osigurava do 95% refleksije. Isto tako neki uzgajivači se odlučuju na BW folije koje osiguravaju do 80%.

Mnogi početnici žele uštedjeti na foliji, te se odlučuju na korištenje aluminijskih folija. Imajte na umu da aluminijske folije osiguravaju do 70% refleksije, te će to u konačnici rezultirati slabijim prinosima.

[fusion_button link=”http://localhost/test/kategorija/satori/” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”center” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”medium” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Provjerite ponudu šatora za uzgoj![/fusion_button]

Ventilacija

Ventilacija

Zadnja, ali ne i manje važna oprema za unutarnji uzgoj je ventilacija. Svaki šator za uzgoj dolazi s odgovarajućim rupama za upuh/ispuh. Kod odabira ventilatora potrebno ja pažnju obratiti na to da je ventilator za ispuh jači od onoga za upuh zato što je cilj u box-u stvoriti negativni tlak zraka. Ventilator za ispuh se u pravilu uvijek nalazi na vrhu boxa, nešto bliže samoj lampi, dok se ventilator za upuh nalazi na dnu boxa.

Saznaj više: Razlika između ventilacije i filtracije!

Ovo je najosnovnija oprema koja će vam omogućiti uspješan indoor uzgoj bilo koje vrste biljaka. Veoma važno je opremu prilagoditi samoj biljki, te načinu samog uzgoja.

Ako imate bilo kakvih pitanja, te upita o odabiru odgovarajuće opreme za vaš indoor uzgoj, javite se putem kontakt forme!

Call Now Button