Ukoliko razmišljate o investiranju u novu rasvjetu, te vam LED rasvjeta prva pada na pamet, veoma je važno razmisliti o prednostima koje LED rasvjeta donosi u odnosu na drugu rasvjetu.

LED lampe nude mnoge prednosti u odnosu na tradicionalnu rasvjetu uključujući:

 • Manje snage
 • Niska toplina
 • Efikasnost
 • Niži troškovi
 • Blizina biljaka
 • Spektar
 • Upravljivost spektra, vremenski rasporedi
 • WiFi i daljinsko upravljanje
 • All-in-One paket
 • Usporedba
 • Jednostavno za instalaciju
 • Daisy-lančano povezivanje lampa
 • Različiti oblici / dizajni
 • Različite konfiguracije
 • Dugi vijek trajanja
 • Dodatne pogodnosti
 • Vodootporna i otporna na prašinu
 • Reciklaža
 • Brže klijanje i rast, bolja kvaliteta biljaka, više plodova, povećana gustoća
 • Povrat investicije

Uzmimo dublji pregled tih prednosti:

Manje snage

Glavni razlog zbog kojeg su proizvođači odabrali LED diode iznad tradicionalne rasvjete je zbog uštede električne energije. LED lampe troše manje wata kako bi proizveli otprilike jednaku količinu upotrebljivog svjetla kao HID žarulje. Ovo je jedna od glavnih prednosti lampa s LED diodama. Uzgajivač može koristiti LED diode kako bi isporučio više PAR-a na svoje postrojenje po vatu električne energije.

Prosječna efektivna LED lampa privlači oko 32 wata kako bi pokrila jedan kvadrat prostora za rast biljaka- cvjetanja. Usporedite to s tipičnim HID žaruljom koja će isporučiti na 62,5 watts po kvadratnoj stopi (uz pretpostavku 4 ‘x 4’ područje, ili 16 m² površine pokrivenosti).

Ušteda energije koju uzgajivači mogu očekivati od korištenja vrlo učinkovitog LED svjetla, umjesto HID žarulje koja iznosi oko 48%., taj se postotak može smanjiti na čak 20% uz manje učinkovite LED lampe. Ova velika ušteda energije uzima u obzir samo uzgoj štednje kada se koriste LED svjetiljke.

Ne uzima u obzir druge čimbenike okoline gdje uzgajivači mogu uštedjeti energiju. Na primjer, potrebno je manje ventilacije i klimatizacije, ili se može potpuno zaobići u određenim situacijama, ovisno o veličini postavljanja i temperaturi okoline. Ukupna ušteda energije može porasti i iznad 50% u najboljim scenarijima.

Keramičke žarulje koje emitiraju svjetlost nalaze se blizu LED-a u pogledu snage potrebne za kvadratnu stopu rasta prostora. 315 watt LEC pokriva područje od 3 ‘x 3’ (9 sq ft), što odgovara 35 watts po sq ft. Uzgajivači mogu očekivati 624 Watt LEC za učinkovito osvjetljavanje 4 ‘x 4’, ili čak 5 ‘x 5 ‘ s nešto manje intenziteta. Očekujte oko 39 wata po m² za 4 ‘x 4’ pokrivenost i 25 wata po m² za 5 ‘x 5’ području.

Saznaj više: Kako odabrati učinkovitu LED lampu?

Ušteda energije je nula kada se uspoređujete LED diode s LEC-om. Iz tog razloga, neki uzgajivači kažu da keramički izvori svijetlosti predstavljaju prijetnju LED dioda jer su jednako energetski učinkoviti kao LED. No postoje mnoge druge prednosti za LED diode koje LEC ne posjeduju. Te prednosti čine većinu ovog članka.

Nadalje, uzgajivači biljaka mogu očekivati povećanje učinkovitosti dioda tijekom idućih nekoliko godina, čime se dopušta više μmola po watu. S 48% uštede energije u odnosu na tradicionalnu žarulju (izvor svietlosti) u ovom trenutku očekujte više od 50% uštede energije po nižoj cijeni po vat na početku 2018 s nekim od najboljih LED lampa za biljke.

Povećanje učinkovitosti dioda rezultat je tehnološke inovacije i točno je predvidio dr. Roland Haitz. Haitzov zakon navodi da svako desetljeće trošak po jedinici korisne svjetlosti pada za faktor 10, dok se količina svjetla generirana po LED paketu povećava za faktor 20 za određenu valnu duljinu.

Drugim riječima, troškovi proizvodnje i kupnje LED-a će se znatno smanjiti, a učinkovitost će se dramatično  povećati. Slijedeći ovaj trend LED lampe će se udvostručiti svake 3 godine. Trend je usmjeren napretku u poluvodiču, materijalnoj znanosti i optičkim tehnologijama.

Dodatne uštede energije mogu se postići i jer je potrebno manje ventilacije i / ili klimatizacije kako bi se sa uzgojnim prostorom držala na stabilnoj temperaturi.

Niska toplina

Manje wata znači manje topline u prostoriji za uzgoj. Kako se vati prevode na toplinu? Pa, jedan watt je ekvivalent 3,41 BTU / h (britanska termalna jedinica po satu) ili BTU za kratko. Što više wata koje učvršćuje učvršćenje, toplina se oslobađa. Za usporedbu, instalacija od 300 W emitira 1023 BTU, a instalacija od 1000 Wa emitira 3412 BTU-a. Iako, to će se razlikovati od lampe proizvođača i učinkovitosti. LED lampa od 1000 watta ne smije izlučivati istu količinu topline kao i HID žarulja od 1000 W, jer LED rasvjetna lampa pretvara više energije na svjetlo i manje zagrijava.

U prosjeku, LED diode pružaju nižu snagu po kvadratnoj stopi od HID žarulja i stoga će gurnuti manje topline u okolinu. Upravljanje temperaturom izvora svijetlosti je od krucijalne važnosti. Ako ne kontrolirate temperaturu, uništiti će vaše biljke.

Idealne temperature okoline su kritične za razvoj biljaka i metabolizam. Visoke temperature mogu pridodati da vaše biljke usporite rast, uzrokovati vrenje i čak ih ubiti ako su temperature vrlo visoke čak i u kratkom vremenskom razdoblju.

Prednost LED dioda je da možete odrediti temperaturu okoline. Tradicionalna rasvjeta povećava temperaturu, a budući da LED diode emitiraju manje vrućine naprijed su bolje, dok tradicionalna rasvijeta povećat će vašu površinsku temperaturu (LST) kao i HID rasvjeta.

Temperatura površine zraka utječe na temperaturu okoline, a također utječe i nevidljivo dugovalno zračenje ili toplinu , iz izvora svjetlosti. Svjetla za pružanje visokog intenziteta emitiraju višak infracrvenog svjetla pri oko 820 nm koji se ne koristi za fotosintezu. Višak topline ulazi u ambijentalni okoliš i udara lišće.

Za razliku od HID izvora, LED rast svjetla rijetko sadrže diode s valnim duljinama iznad 730nm. Postoji samo mala količina topline usmjerena prema biljkama koje se emitiraju iz dioda. Ostatak topline je toplina okoline iz ploče. Stavite ruku ispod i LED lampe i pod HID žarulju da osjetite razliku u toplini zračenja.

Toplina LED lampe će se osjećati malo toplo, ali HID žarulja će se osjećati vrlo toplo. Lako učinkoviti spektri će zagrijati lišće više, a učinkovitiji spektri će dovesti do niže LST-a. Uzgajivači koji koriste HID svjetla trebaju stoga održavati temperaturu okoline hladnijim kako bi održali niži LST.

Nasuprot tome, proizvođači LED-a mogu razmotriti održavanje svojih većih temperatura, čak do 10 ° F (čak 85 ° F u temperaturi) za održavanje sličnih LST kao HID proizvođača. Idealne temperature okoline su kritične za razvoj biljaka i metabolizam. Visoke temperature mogu napasti vaše biljke koje mogu usporiti rast, uzrokovati vrenje i čak ih ubiti ako su visoke temperature čak i u kratkom vremenskom razdoblju.

Stoga je idealno LST teško odrediti jer su parametri LST prisutni na međusobno ovisnom sustavu i može ovisiti o biljnoj raznolikosti. Možda ćemo znati više o idealnim LST-ovima dok se istraživanje poveća. Učinkovitost Svjetleće diode su do 40% -60% učinkovitije pri pretvaranju energije u korisnu svjetlost u usporedbi s HID svjetlima.

Visoka učinkovitost LED zaslona omogućuje nižu snagu energije i nisku temperaturu. LED-ovi pretvaraju oko 40% -60% + energije na svjetlo, dok se druga energija dijeli kao vrućina. HID žarulje samo pretvaraju samo oko 20% -40% njihove energije na korisnu svjetlost.

Što to znači za uzgajivača?

Manje wata je potrebno da se proizvede istu količinu svjetlosti kao tradicionalna svjetla za rast. Drugi način gledanja na učinkovitost je putem djelotvornosti PAR-a koji se obično javlja u μmol / J (mikromol po Jouleu). Učinkovitost PAR-a je važnija od korištenja električnih wata za usporedbu rasvjetnih svjetala, jer lampa može privući puno vata, ali ta snaga neće izravno prevesti do visokog raspoloživog svjetla. Korištenje snage za određivanje količine upotrebljivog svjetla i rastuće površine je relikt iz dana HID-a.

Zbog čega učinkovitost vrijedi više od snage?

Razmotrite dva izvora svijetlosti koja koštaju istu količinu novca po vatu.

Utvrđivanje:

Lampa A 1500 kn, troši 500 vata i emitira prosječni PPF od 700 μmol / s.

Lampa B košta 2000 kn troši 666 W i emitira prosječni PPF od 500 μmol / s.

Već se može početi vidjeti problem – više se troši na lampu B koji privlači više vata i ne emitira toliko korisna svjetla kao lampa A. Učinkovitost lmape A je 1,4 μmol / J (1 watt = 1 Joule) , dok je učinkovitost lampe B samo 0,75 μmol / J.

Zaključak: Lampa A košta 25% manje od lampe B, emitira 28% više svjetla i 46% je učinkovitija.

Korištenje LED lampa  s visokom učinkovitošću PAR-a će uštedjeti novac na troškovima električne energije. Budući da uzgajivači mogu koristiti manje wata kako bi dobili istu količinu svjetlosti na svoje postrojenje, imat će niži kapital i troškove struje. Veće prostorije za uzgoj zahtijevaju manju klimatizaciju kako bi se ohladio sobu.

Uzgajivači su prijavili smanjenje od 50% u troškovima klimatizacije prilikom prelaska na LED diode. Ne samo da smanjenje klimatizacije proizlazi iz učinkovite tehnologije osvjetljenja LED-a, već i činjenice da uzgajivači mogu raditi s uzgojnim prostorom i  temperaturom do 10 ° F toplijima pri korištenju LED svjetla.

Manje uzgojne prostorije mogu razmotriti uklanjanje klimatizacije iz njihovih uzgoja jer moguće je postići idealne temperature uzgoja samo uz toplinu koja se dobiva od LED rasvjetnih lampa. Veća stopa izmjene zraka može pomoći pri održavanju temperaturnog okruženja hladnijim ako je usisni zrak hladniji od zraka unutar uzgojnog prostora.

Blizina biljaka LED svjetla

mogu se približiti biljkama više nego HID svjetlima zbog njihove niske topline – ponekad kao blizu kao nekoliko centimetara! To je povoljno za uzgajivače uzgoja u područjima ograničenim visinom. Ova značajka također omogućava uzgajivačima da svjetla budu bliže biljkama kako bi se osigurala optimalna penetracija svjetlosti duboko u središte.

Ovisno o PPF svjetlosti, Ako su biljke preblizu, može doći do svjetlosnog sagorijevanja kako bi se pratile preporuke proizvođača o udaljenosti. Budite svjesni da će oblik i intenzitet lampe odrediti koliko blizu možete staviti uređaj na svoje biljke. Manje, “box-shaped” lampe najbolje proizvode kada se stave dalje iznad biljke i krovišta kako bi se omogućilo svjetlo širenje prije nego što dosegne same biljke.

Saznaj više: Što je PPF svjetlost?

Iako će to ovisiti o kutu snopa LED svjetala u sklopu. Široki kut snopa omogućit će uzgajivačima da pričvršćuju svjetiljku bliže biljkama, a manji kut snopa treba se koristiti ako se učvršćenje stavi dalje od biljaka. Više, low-profile lampe kao što je NextLight Mega, dizajnirani su da budu smješteni blizu postrojenja od svjetla, jer se svijetlost rasprostire preko veće površine.

Spektar

Spektar je ključ za povećanje potencijala uzgoja. Iako intenzitet i trajanje svjetla mogu biti najvažniji faktor u proizvodnji fotosinteze, spektri mogu utjecati na oblik biljke, kao i na gustoću, kvalitetu i moć ploda ili cvijeta. Određene svjetlosne valne duljine i omjeri valnih duljina također potiču efekte kao što su brzina klijanja, rasta i fotoperiodizam.

Klijanje i rast dugo su ograničeni na vrstu rasvjete bilo da su metalni halidi, natrijeve žarulje ili fluorescentne cijevi tj. lampe. Danas LED-ovi omogućuju uzgajivačima da traže različite odgovore biljaka, ovisno o intenzitetu i specifičnim omjerima valnih duljina i valnih duljina uključenih u učvršćenje. Ovo je ogroman korak u tehnologiji osvjetljenja.

Općenito, hladniji ili više plavih spektara koristi se za vegetativni rast, dok se topliji, više crvenih spektara koristi za cvjetanje ili plod. Led lampe punog spektra porasle su u popularnosti posljednjih nekoliko godina, budući da je povećana učinkovitost LED dioda. Neki uzgajivači koriste 3000K, 3500K ili 4000K za puni ciklus, ovisno o ishodu koji žele postići ili njihovoj vrsti.

Bez obzira na spektar LED lampe su blagodati u usporedbi s tradicionalnim spektrom HID lampa. LED-ovi nude potpuniji spektar koji poboljšava rast biljaka od sjemena do žetve. Kontrolni spektar, prigušenje, rasporedi Sve veći broj proizvođača uključuje kontrolni spektar, zasjenjivanje i raspoređivanje (SDS) u svoje LED lampe za rasvjetu. Nekoliko primjera ove tehnologije uključuju vrstu LED K5 serije i California Lightworks SolarSystem series.

Upravljivost spektra

Spektar kontrol je jedna od mogućnosti da se može samostalno kontrolirati svaki panel spektra. Ovo je značajka koja je jedinstvena za LED rasvjetu. Tradicionalne žarulje za biljke imaju jedan spektar sa kojim se ne može manipulirati. Mnogi svjetla s LED rasvjetom sadrže niz boja, obično crvene, plave i bijele, koje se mogu uključiti ili isključiti u bilo kojoj kombinaciji ovisno o stupnju rasta biljke ili raznolikosti / soja.

Zaslon za regulaciju

Mnogi LED-ovi mogu se prigušiti od 1%, do 100% intenziteta. Kontrola prigušenja omogućuje prilagodljiv udio valnih duljina koji će se uvesti u biljke i također može pomoći u štednji dodatne energije kada nije potreban puni intenzitet.

Na primjer, uzgajivač može odabrati da omamljuje plavom za 50% zadržavajući 100% crveno i bijelo tijekom cvjetanja odnosno ploda. Također se može odabrati da se tijekom vegetativnog rasta priguše svi kanali boja na 75% kako bi se smanjila ukupna potrošnja energije.

Planiranje / tempiranje

LED lampe ponekad sadrže mogućnost timera (ili vremenski raspored), omogućujući uzgajivačima da izravno planiraju svoj raspon spektra i prigušenja led lampe. Ova stvar također smanjuje potrebu za vanjskim timerom budući da je sve vrijeme ugrađeno u mikroprocesor.

Zakazivanje omogućuje uzgajivačima da ručno odaberu spektar i intenzitet svakog sata dnevno u razdoblju od 24 sata. Pomoću SDS kontrole može se koristiti jedna lampa za sadnice, klonove, vegetativni rast i plod ili cvatnju, a štede energiju.

Wifi i daljinsko upravljanje

WiFi tehnologija i daljinski rad led lampa čine spektar, prigušivanje i oblikovanje. Većina tih svjetala povezuje se s WiFi mrežom u kojoj će uzgajivač koristiti daljinski upravljač za postavljanje SDS opcija.

Neka svjetla upotrebljavaju aplikaciju pametnih telefona za upravljanje SDS uređajem, dok ostale marke imaju svoj daljinski upravljač ili kontroler.

Paket sve-u-jednom

Tradicionalna svijetla i oprema zahtijeva uzgajivaču kupnju balasta, reflektora i žarulja. Nasuprot tome, LED rasvjetna tijela su jedna integrirana jedinica. Za razliku od HID žarulja, česte izmjene žarulja nisu potrebne s LED rasvjetom. Jednostavno ga objesite, priključite ga i počnite uzgajati biljke.

HPS l LED

Snaga: balast | driver

Izvor svijetlosti: HID žarulja l LED diode

Oblik svijetlosti: Reflektor | izbor kuta snopa svjetla / izborna sekundarna leća

Hlađenje: Ventilacija l Hladnjaci / ventilatori za hlađenje

Modularnost

Možete zamisliti: “Što se događa ako se nešto potrga na led lampi? Trebam li sasvim novu led lampu za uzgoj biljaka? “U većini slučajeva, odgovor je ne. Mnoge LED lampe su modularne i ako je relativno mali problem, dijelovi unutar LED instalacije mogu se zamijeniti novim dijelovima, a ti se dijelovi mogu ugraditii, ali nisu ograničeni samo na kučište, nego leće diode, upravljačke programe i ventilatore.

LED lampe su trenutno najčešći tip korištenja svijetla na tržištu. Obično imaju uklonjivu stražnju stranu koja im omogućuje da proizvođači pristupaju unutrašnjosti lampe ako bilo što treba popraviti ili zamijeniti.

Iako su rijetki, problemi se mogu pojaviti i prilično je lako popraviti. Obično je jednostavno kao odspajanje neispravnog dijela, bilo da se radi o pogonu ili pokvarenoj LED diodi ili optici, stavljajući novi komad i zatvorivši jedinicu.

Modularni sustav čini LED lampe za brzi popravak 15-30 minuta trajanje zadatka. Problemi s ne-modularni LED lampama  zahtijevaju uzgajivačima poslati izvor svijetlosti natrag proizvođaču za popravak.

Lagana Instalacija

“sve-u-jedan paket” dizajn LED lampe čini instalaciju puno lakšom za male ili velike uzgojne prostore. U minimalnim, malim i srednjim veličinama ima samo potreba za LED svjetiljkom i ventilacijom / cirkulacijom zraka. Jednostavno uključite svjetlo, objesite ga i osigurajte odgovarajuće strujanje zraka i stabilne temperature.

Uzgajivači ne moraju postaviti balast, objesiti reflektor i brinuti se o rastućem prostoru zbog pregrijavanja zbog vrućih temperatura koje proizlazi iz HID žarulje. Veliki prostori za uzgoj složeniji su od postavljanja manjeg prostora jer moraju uzeti u obzir cijeli rasvjetni sustav, struju… itd.

Međutim, kada velike farme koriste LED rasvjetu, mogli bi instalirati manji strujni sustav jer je potrebna manja oprema za hlađenje zbog nižeg toplinskog opterećenja LED-a.

Diaisy lanac povezivanje (lampa na lampu)-opcija

Neka LED rasvjetna svjetla omogućuju proizvođaču kako bi se postrojbe skupile zajedno i kako bi se smanjila količina kabela napajanja koja se vraćaju u utičnicu. U postavljanju lancu, proizvođač može imati jedno svjetlo uključeno, a zatim povezati još nekoliko jedinica na prvu jedinicu u seriji.

Postavljanje vremenskog mjerača (timera) za jedan utikač lakše je od korištenja više puta za više utikača. Budite svjesni preopterećenje strujnog kruga kada se svjetlosni lanci s lameliranjem povezuju. Tipično, proizvođač će navesti maksimalni broj lampa koji se mogu spojiti zajedno u 120V ili 240V struji.

Različiti oblici / dizajni

LED lampe dolaze u mnogim veličinama i oblicima. Uobičajeno je pronaći LED lampe na tržištu koja pokrivaju četveronožne ekvivalente sljedećih HID žarulja – 250 W, 400 W, 600 W i 1000 W. Stoga, LED svjetla gravitiraju prema više četvrtastoj strukturi i pokrivaju površinu od 4+ m², 9+ m² i 16+ m².

Dva primjera serije s kvadratnom površinom uključuju Amare SolarEclipse seriju i Black Dog LED PhytoMAX-2 seriju. Iako će većina uzgajivača uzgajati na kvadratnom prostoru, neki uzgajivači imaju prostor gdje bi imali koristi od pravokutnog osvjetljenja. Ili, dvije lampe s kvadratnim izgledom mogu se postaviti jedan uz drugi ili pravokutni oblik led lampe može se koristiti za pokrivanje prostora.

Općenito, više jedinica je bolje jer će stvoriti još bolji raspon osvjetljenja. LED- lampe se također mogu koristiti za zamjenu fluorescentnih T5 cijevi s izravnim one-to-one zamjena gdje uzgajivač može zamijeniti cijevi za T5 LED. Umjesto 54 watt fluorescentnih cijevi, potrošnja žarulje bi se smanjila na pola kada će ih naknadno ugraditi s 24 wata LED.

Nadalje, neke LED lampe, dizajnirane su za vertikalnu vrtlarstvo i  napravljena su kao sjajna dodatna svjetla za rasvjetu na mjestima s teško dostupnim svjetlima ili se mogu postaviti na dno polica za sadnice i male biljke.

Različite konfiguracije za različite primjene rasvjete Najveći broj LED dioda je postavljen da usmjerava svjetlost dolje u krov od izvora. Ovo je najučinkovitije za phtosyntheis budući da biljke apsorbiraju svjetlost s vrha lišća. Budući da se LED ne zagrijava vruće, mogu se postaviti blizu biljaka.

Njihova prilagodljiva konfiguracija omogućuje im da budu dizajnirani za područja koja se teško osvjetljavaju. Neke tvrtke nude svjetleće LED lampe za biljke koje se mogu objesiti u kombinaciji s glavnim izvorom rasvjete kako bi se usmjerile na strane rasta koje možda neće primiti odgovarajuću svjetlost. Svjetlosne lampe mogu se postaviti okomito u kutove rasta prostora kako bi se povećala penetracija i otvorila krošnje dok će biljka blago porasti prema svjetlima.

Otvaranje nadstrešnice može povećati penetraciju svjetla od gore navedenog izvora svjetlosti, potaknuti fotosintezu tijekom vegetativnog rasta i osloboditi više svjetla manjim biljkama koji su zasjenjeni vrhom krovića tijekom cvjetanja. Jedna od najnovijih dodataka za dodatnu rasvjetu LED lampa uključuje interlighting module.

Ti su moduli obično dugački 2,5m  (neki su duljine 1,25m) i sadrže LED na obje strane trake. Vodoravno mogu visjeti od žica iznad i postavljene u krović visokih, grubijih biljaka poput krastavaca i rajčice. Vidjeli smo i prototipLED svjetlosti “štapići” koji vise okomito i mogu biti postavljeni u krović u ili između biljaka.

LED lampe idu duž duljine ‘štapića’ i svjetla u svim smjerovima u krović. Da biste ovo prikazali, razmislite o postavljanju fluorescentne cijevi okomito u krović. LED štapić radi na sličan način.

Dugi životni vijek lampa

Mnoge LED lampe na tržištu sadrže LED diode koje će trajati oko 50.000 sati. Neki proizvođači koriste LED diode koje traju do 100.000 sati ili više. To je ekvivalent gotovo 10 godina korištenja (na 50.000 sati) ili gotovo 20 godina korištenja (na 100.000 sati), repsektivno.

Usporedite ovo s MH žaruljama koje traju prosječno 10.000 sati ili HPS žarulje koje imaju vijek trajanja od 16.000 sati. Zbog većine modularnih gradnji LED lampe, ako proizvođač još uvijek ima LED diode na skladištu i ako je životni vijek ostatka led lampe u dobrom stanju, proizvođač možda može biti u mogućnosti zamijeniti stare LED diode za nove a vi zadržati uzgoj.

Brzi povrat uloženih sredstava

Kada poljoprivrednici vide povrat ulaganja (ROI) za njihovu LED rasvjetu?

Mnogo je čimbenika koje treba uzeti u obzir za ROI koji nisu povezani s izravnim novčanim uštedama električne energije. Na primjer, uzmite u obzir uštede troškova manjeg klimatiziranja zbog nižeg toplinskog opterećenja pri korištenju LED dioda.

Nadalje, uzgajivači su izvijestili da njihova biljka ranije pokreće razvoj cvijeta, omogućujući brži prijelaz i proizvode kvalitetnije cvijeće kada se uzgajaju pod LED diodama. Visokokvalitetni cvijet vrijedi više od prosječnog cvijeta. Povrat ulaganja bit će znatno različit za uzgajivače, ovisno o tome da li su mali uzgojni prostori, srednji ili velika gospodarska farma.

Dodatne pogodnosti

Konstantno korištenje uključivanje i isključivanje tradicionalnih žarulja više od uobičajenog broja puta može znatno skratiti životni vijek. Međutim, LED-ovi se mogu uključiti i isključiti bez ugrožavanja vijeka trajanja diode. Kontrolni zračni kutovi AngleOptics se mogu postaviti preko dioda kako bi suzili fokus i povećali intenzitet svjetla.

To je analogno HID reflektoru, ali bolje, budući da se kut snopa i intenzitet mogu kontrolirati. Minimalni troškovi održavanja LED svjetla mogu trajati 10 ili više godina bez potrebe održavanja ili zamjene. Nakon postavljanja učvršćenja, diode se ne trebaju zamijeniti, za razliku od HID žarulja koje treba zamijeniti svakih nekoliko tisuća sati.

Vodootporna i otporna na prašinu

Mnoge LED lampe su ocijenjene vodootporne i otporne na prašinu – obično se izražavaju za zaštitu ulaza ili kratka IP adresa. Puno lampa na tržištu su nepropusne i vodonepropusno s IP kodom IP65.

Reciklaža

Žarulje s visokotlačnim natrijevim i metalnim halidima sadrže živu i otpuštaju otrovne pare nakon lomljenja. Te žarulje zahtijevaju sigurno odlaganje kako bi se osiguralo da ne omekšavaju kancerogene u okoliš. S druge strane, LED- lampe ne sadrže živu i smatraju se sigurnima. To je uglavnom istina – oni ne sadrže živu, ali nisu potpuno bez metala.

Brži uzgojni proces, kvaliteta, više plodova, povećana gustoća
Mnogi proizvođači LED lampa izvještavaju za brži rast i razvoj biljaka uz neke sojeve koji završavaju do 5 dana prije nego kada se uzgajaju bez LED lampama odnosno sa HPS-om.

Brzi povrat ulaganja

Kada proizvođači vide povrat ulaganja (ROI) za njihov LED uzgoj? Mnogo je čimbenika koje treba uzeti u obzir za ROI koji nisu povezani s izravnim novčanim uštedama električne energije.

Na primjer, uzmite u obzir uštede troškova manjeg klimatiziranja zbog nižeg toplinskog opterećenja pri korištenju LED dioda. Nadalje, uzgajivači su izvijestili da njihova biljka ranije pokreće razvoj ploda i cvijeta, omogućujući brži prijelaz i proizvode kvalitetnije cvijeće kada se uzgajaju pod LED diodama. Visokokvalitetni plod ili cvijet vrijedi više od prosječnog ploda ili cvijeta.

Povrat ulaganja značajno će varirati za uzgajivače, ovisno o tome hoće li koristiti mali uzgojni prostor, srednji ili velike farme.

Stalno uključenje i isključenje lampe

Uključivanje i isključivanje tradicionalnih žarulja više od tipičnog broja puta može značajno skratiti njihov životni vijek. Međutim, LED se može uključiti i isključiti bez ugrožavanja vijeka trajanja diode.

Kontrolni kut zrake

Optička leća se može postaviti preko dioda kako bi suzili fokus i povećali intenzitet svjetla. To je analogno HID reflektoru, ali bolje, budući da se kut zraka i intenzitet mogu kontrolirati.

Niski troškovi održavanja

LED rasvjetu mogu trajati 10 ili više godina bez potrebe za održavanjem ili zamjenom. Nakon postavljanja učvršćenja, diode se ne moraju zamijeniti, za razliku od HID žarulja koje treba zamijeniti svakih nekoliko tisuća sati.

Call Now Button