PAR

Fotosintetski aktivno zračenje, ili PAR, je vrpca valnih duljina između 400 nm i 700 nm. Biljke koriste ovaj raspon elektromagnetskog zračenja za izvođenje fotosinteze, ali najdjelotvornije apsorbiraju valne duljine sredine 400 (plava) i sredine 600 (crvena).

Viši PAR potiče brži rast biljaka i može dovesti do većih biljaka. Pretpostavlja se da je intenzitet svjetlosti još važniji od spektra. Na primjer, uzmite HPS žarulju svjetlosnog spektra. Mnogi HPS spektri sadrže vrhove na 600 nm ili nižoj, u dubokom narančastom i žutom dijelu krivulje. Ovo nije baš učinkovito za fotosintezu, no HPS žarulje već godinama se zalažu za najbolju cvjetnu žarulju / spektar.

Zašto? Ono što HPS žarulji nedostaje u spektru, LED čini intenzivno. To je razlog zašto HPS žarulje od 1000 W mogu i dalje nadmašiti neke od LED dioda koje se prodaju kao “zamjene od 1000 W”.

Intenzitet nije bio prisutan u 2009 s ranim svjetlima LED rasvijete, niti danas, s nekim od niže kvalitetnih ili hvalisavim LED lampama na tržištu. Ali danas, kvalitetna LED rasvjetnih lampa je  jednako dobra, ako ne i bolja, nego što su HPS žarulje.

Kvaliteta svjetlosti je važna, stoga je samo intenzivna svjetlost na biljci vrlo učinkovita ili korisna za razvoj biljke ako se očekuje određeni rezultat tijekom vegetativnih i cvjetnih ciklusa.

Jedna pogrešna predodžba koja treba neka pojašnjenja: pojam PAR nije količina svjetlosti, nego kvaliteta svjetlosti. Neki proizvođači i uzgajivači često zloupotrijebe taj pojam da se odnose na mjerenje.

Na primjer, ako se netko odnosi na svjetlo koje zrači 750 PAR, što vam to govori? Je li to PPF od 750 umol / s ili je PPFD od 750 umol / s / m2? A na kojoj udaljenosti? Ta mjerenja koja namjeravaju navesti jest fotonski protjecanje ili fotonska fluktuacija dentistika.

Fotosintetski Aktivno zračenje je jedino mjerenje intenziteta svjetlosti koje zaista važi vašim biljkama. Nemojte koristiti snagu za određivanje intenziteta ili svjetlosne snage LED lampa za uzgoj biljaka! Watt vam samo govori koliko vata vaš aparat potroši. Watt se također može prijaviti u ukupnoj količini LED wata (broj LED-a na kućištu umnožen njihovom snagom), ali to nije relevantno i primarno se koristi kao marketinški materijal za napuhavanje snage i intenziteta svjetla.

Lumens i Lux su naširoko koristi kao rast mjerenja intenziteta rasvjete. Lumens i Lux imaju smisla za ekološko bijelo svjetlo u kućnim, komercijalnim i industrijskim zahtjevima kod uzgoja, ali nisu relevantni za bilo koju vrstu LED lampa za biljke.

Zašto? Lumeni su količina vidljive svjetlosti koja se emitira iz izvora i s vrhunskom osjetljivošću u zelenom dijelu spektra. Što više lumena, svjetliji je izvor svjetlosti. Problem je u tome što su lumeni ponderirani za osjetljivost na ljude. Ljudske su oči najosjetljivije na zeleno svjetlo (500nm do 550nm).

Svjetlosni tok je primjenjiv za ljude, ali ne i biljke jer su najosjetljiviji na plavo i crveno svjetlo. Ljudi mogu vidjeti izvor svjetla kao “svijetle”, ali biljke neće “vidjeti” izvor svjetla kao intenzivne. Stoga, lumeni neće vam reći koliko je svjetla dostupna za fotosintezu. Kao što se kaže, “lumeni su za ljude”.

Lux je količina lumena iznad jednog kvadratnog metra i prijavljena kao lumen / metar2. To je mjera osvjetljenja. Kao primjer, 10.000 lumena odgovara 10.000 lux.

Nemojte koristiti lumene ili lux kako biste utvrdili intenzitet LED lampa za biljke i potencijal za rast biljaka. Mjerila koja mjere lumene ili lux mogu uvelike podcijeniti RJU LED svjetiljke – osobito kada je spektar uglavnom plava i crvena, bez ili malo zelenila.

Lumens i lux su jednako nevažne kao i upotreba diodne snage ili količine vata koje lampa izvlači iz zida kako bi se odredilo da li će LED lampa pružiti dovoljno svjetla za vaše biljke. Umjesto toga, razmotrite fluks fotona i gustoću fluida fotona.

Fotosintetski fluonski foton (PPF)

Fotosintetsko aktivno zračenje mjeri se pomoću fotonskog toka. Fotosintetska fotona Fux, ili PPF, govori koliko fotonički aktivnih fotona emitiraju iz izvora svjetlosti svake sekunde. Fotonsko protjecanje je slično lumenu, ali fotonsko protjecanje najbolje se opisuje kao mjera intenziteta, dok je lumen mjerenje svjetline.

Svjetlost nije jednaka intenzitetu. Zeleno svjetlo svijetli ljudima, ali kraće valne duljine kao što su plavo svjetlo i UV intenzivnije su za ispravljanje zelene pristranosti koja je prisutna u očitanjima lumena, PPF dodjeljuje valne duljine između 400 nm i 700 nm s približno jednakom težinom.

Što je foton?

Foton je čestica svjetlosti. Postoji mnogo fotona prisutnih u tipičnom izvoru svjetlosti, tako da koristimo Avogadrov broj koji nam pomaže da zamotamo glave oko vrtoglavog niza fotona. Avogadroov broj je jednak 6 6.022 x 10 ^ 23, što je jednako jednoj molu. Drugim riječima, u jednom molu iznosi 6.022 x 10 ^ 23 fotona.

Taj se broj izražava na milijuntu, odnosno mikromol (umol) kada se mjeri PAR kako bi nam omogućio da koristimo u cijelim brojevima umjesto decimala, PPF se mjeri u micromoles u sekundi. Uobičajeno ćete vidjeti ovo izraženo kao umol / s ili umol / second, drugi puta ćete ga vidjeti kao ‘broj PPF’ (npr. 200 PPF) ili ‘PPF: broj’ (PPF: 200, na primjer).

Fluid fotona može se točno izmjeriti unutar integriranog sfera, vrlo skupe šuplje, sferne jedinice s bijelim, reflektirajućim unutarnjim dijelovima. Izvor svjetlosti nalazi se unutar jedinice i višestruki senzori snimaju izlaz fotona. PPF mjerenje je ukupni izlaz fotona jedinice, ali ne govori koliko svjetlosti dopire do vaših biljaka.

Flot Biološki aktivno zračenje FluxPlant Biološki aktivno zračenje (PBAR) tok je sličan PPF, osim što uzima u obzir valne duljine od 350nm do 800nm. Jedinice su u μmol / sek. Ovo mjerenje temelji se na promatranju da biljke posjeduju fotoosjetljive pigmente izvan raspona od 400 nm i 700 nm. Mjerenja PBAR fluxa su nešto veća od PPF jer čitanje uzima UV i IR fotone, uz pretpostavku da izvor svjetlosti sadrži te valne duljine.

PBAR tok postaje sve važnija metrika jer medicinske biljke pokazuju osjetljivost na valne duljine izvan od tipičnog raspona PAR-a i mnogi proizvođači svjetla LED svjetla uključuju ove valne duljine u svojim spektrima. Rijetko se pronalazi fluksa PBAR na mnogim listovima specifikacija proizvođača, a kamoli PPFD očitanja.

Fotosintetička gustoća fluida fotona (PPFD)

Istraživači i uzgajivači koriste fotosintetsku gustoću fluida fotona, poznatije kao PPFD, za mjerenje fotona koji zapravo udaraju u biljku. PPFD mjeri koliko fotona pogađa područje u sekundi. PPFD se prijavljuje u mikromolima po metru kvadratnom u sekundi, ili umol / m2 / s, pomoću kvantnog senzora na mjernu točku.

Čitanje koje biste trebali poduzeti je samo dobro za to određeno mjesto. Ne govori vam PPFD preko cijelog krovišta. Da bi se dobila ta mjerenja, trebalo bi se na različitim udaljenostima morati višestruko čitati preko svjetlosnog otiska. Jačina intenziteta spušta obrnutim kvadratom s povećanim udaljenostima.

To je poznato kao Inverse Square zakon. Kao primjer, izvor svjetlosti koji prekriva površinu od 1 m2 na 1 metru padne na 25% intenziteta na udaljenosti od 2 metra, do 11,11% intenziteta na 3 metra i samo 6,25% izvornog intenziteta na 4 metra ! Što bliže svjetlosti biljci, to će više fotona pogoditi lišće. Oslobađanje svjetla samo malo može imati značajan utjecaj na razine PPFD-a koje dosežu vaše biljke.

Nadalje, lišće na strane i kutove svjetlosnog otiska i ispod krovišta (mjesto do led viseće LED lampe do vrha biljaka) dobit će najmanje svjetlost jer su ta područja najdalje od izvora svjetlosti. Budite oprezni s izuzetno visokim očitanjima PPFD-a od proizvođača budući da su očitanja vjerojatno nerealno blizu izvora svjetlosti.

Značajna značajka LED rasvjetnih svjetala je da diode mogu biti opremljene sekundarnim objektivima za fokusiranje svjetla i povećanje intenziteta. Sekundarne leće, zajedno s učincima svjetlosti doprinosa drugih dioda, mogu zapravo ublažiti učinke Inverzno-trg zakona do određenih udaljenosti kada se koriste.

Stoga, LED lampa može imati isti intenzitet svjetlosti nekoliko stopa udaljen od učvršćenja, a tek onda početi padati. Isto se ne može reći o drugim vrstama izvora svijetlosti koje raspršuju svjetlost u svim smjerovima, kao što su MH, HPS i CMH žarulje. Napomena: Kada se u rastu koriste više MH, HPS ili CMH žarulja, oni će također držati intenzitet na dalekim udaljenostima zbog “svjetlosnog doprinosa” od susjednih kuta. Budući da se broj fotona može dramatično razlikovati od specifikacija na papirima proizvođača, to je važno da proizvođači prijavljuju prosječni PPFD na određenim udaljenostima.

Na primjer, više očitanja na licu mjesta treba uzeti na 12 “, a zatim se na tom razmaku treba izvijestiti prosječni PPFD. Postupak treba ponoviti za 18 “, 24” i 36 “. Neki proizvođači navode da njihova svjetla trebaju biti korištena unutar nekoliko centimetara od biljaka. Stoga treba pročitati prosječno čitanje PPFD na udaljenosti koju namjerava koristiti svjetlo. Neki proizvođači još uvijek izvještavaju o izlaznom svjetlu u lumenima ili luxu. Opet, ovo je neupotrebljiv podatak.

Postoje neki proizvođači koji ne javno izvješćuju o mjerenjima RJU ili su često prijavljeni kao “PAR: broj”. Što nam ovo govori? Ne mnogo. Važno je da ta očitanja budu označena kao PPFD čitanje u umol / m2 / s. Nadalje, proizvođači trebaju izvijestiti o udaljenosti i lokaciji na kojoj su snimljene PPFD očitanja (primjer: “500 umol / m2 / s na 18” u sredini). Najbolji PPFD prijavljen koristi prosječni PPFD na određenim udaljenostima (primjer: “Prosječna PPFD: 500 umol / m2 / s na 18”). PPFD je sličan luxu.

To je mjerenje po površini. Lumeni su za PPF jer lux je za PPFD. Za referencu, da biste pretvorili lux u PPFD, vi bi pomnožili čitanje luxa faktorom pretvorbe. Faktor pretvorbe varira ovisno o izvoru svjetlosti. Na primjer, sunčeva svjetlost ima faktor konverzije od 0.0185. HPS lampa koristi faktor konverzije ili 0.0122. Primjer: 70.000 lux * 0.0122 = 854 umol / s / m2. Da biste PPFD pretvorili u luksuz, pomnožite PPFD različitim faktorom pretvorbe. Sunčeva svjetlost ima faktor konverzije od 54, a HPS svjetiljka ima faktor konverzije od 82.

Primjer: 400 umol / s.m2 * 82 = 32.800 lux. Za usporedbu, sredinom dana sunce ima vrijednost od oko 110.000 lux. Pretvoreno u PPFD, to je 1342 umol / s / m2. To su samo natrag na izračun odjeće i neće vam dati vrlo precizan broj, ali će umjesto toga osigurati raspon igrališta ako ste navikli koristiti lumene i lux i želite započeti razumijevanje vaših biljaka zahtjevima svjetla u smislu PPF i PPFD. Ovaj izračun također može pomoći uzgajvačima biljaka koji koriste lumene i lux kada govorimo o njihovom HID postavljanju i trebaju pomoć u pronalaženju ekvivalentnog LED sustava ili trebaju dodati dodatni intenzitet svjetlosti njihovom rastu.

Budući da luksuz nije ponderiran na fotosintetske zahtjeve biljaka, te se pretvorbe trebaju koristiti samo kao gruba referenca. Integral dnevne svijetlosti (DLI) PPFD je mjerenje točaka intenziteta svjetlosti, no ono što biljke zaista brinu je ukupan broj fotonskih aktivnih fotona koje apsorbira svaki dan.

Taj je ukupni broj poznat kao Integral dnevne svjetlosti, ili DLI, i mjeri se u molima po m2 dnevno ili mol / m2 / d. Drugim riječima, u njemu je zbroj mjerenja PPFD-a preuzetih tijekom 24 sata. Količina fotona koji dopiru do biljke tijekom dnevnog fotoperioda je čimbenik pokretanja čimbenika kako brzo i učinkovito biljka može napraviti šećere za pokretanje staničnih procesa. Veći PPFD u kraćem razdoblju može biti ekvivalentan nižem PPFD-u tijekom duljeg razdoblja.

Ali povećanje duljine dana nije nužno korisno za sve biljke. Biljke i dalje trebaju mračno razdoblje za procesiranje ugljika na osnovi molekula stvorenih tijekom fotosinteze i to je razlog zašto 24 sata izloženosti svjetlosti neće povećati stope rasta, već ih umjesto toga ometati. Također, ljekovite biljke zahtijevaju prosječno 6 sati tame tijekom vegetativne faze i 12 sati tame tijekom cvjetnog ciklusa za pravilan rast i cvjetanje. Promjena omjera svjetlosnog / tamnog ciklusa može zbuniti vaše biljke i utjecati na razvoj.

Za sve biljke potrebna je minimalna DLI za pravilan rast i cvjetanje. Previše svjetlosti može prouzročiti izbjeljivanje i opekline listova budući da unutrašnji procesi biljke ne mogu držati korak sa svim dodatnim dolaznim svjetlom. DLI na površini našeg planeta može se kretati od 5 do 60 mol / m2 / d ovisno o vremenu godine, dužine duljine, širine i oblaka.

Sunce u njoj najsvjetlije ispušta oko 2000 umolm2 / s, ali ljekovite biljke koje se uzgajaju na otvorenom ne apsorbiraju punu 2000 umol / m2 / s tijekom dana. Jutarnje i na večers čitanje PPFD-a znatno je niže, tako da prosječni PPFD tijekom dana ne bi ni bio veći od polovice ove razine. To je nešto što treba imati na umu prilikom odabira LED rastu svjetlost.

Više svjetla nije nužno dobra stvar. Vaša postrojenja mogu apsorbirati toliko svjetla. Većina zatvorenih prostora za uzgoj biljaka ne treba brinuti o DLI. Iako je intenzitet rasvjete varira ovisno o odabranom izvoru svjetlosti, fotoperiod je već postavljen 18 sati i 12 sati za vegetacijsko razdoblje i cvatnju.

Stoga, unutarnji uzgajivač samo treba uzeti u obzir PPFD prilikom planiranja njihovog rasta postavljanja. Uzgajivači stabala koji rastu u sezonskim širinama trebaju uzeti DLI u obzir prilikom planiranja dopunske rasvjete u doba godine s manje svjetla, kao što je kasna jesen, zima , i rano proljeće u većini područja. DLI u staklenicima rijetko prelazi 25 mol / m2 / d, stoga je potrebno dodatno osvjetljenje. Za izračunavanje DLI, pomnožite PPFD čitanje s fotoperiodom i podijelite za 1.000.000 DLI = PPFD x (3600 x fotoperiod) / 1.000.000PPFD: umol / m2 / s3600 sekundi u jednom satuPhotoperiod je u satima1000.000 umol = 1 mol Primjer: 800 umol / m2 / sx (3600s x 12h) / 1.000.000 = 34.6 mol / d

Aktivno Zračenje se mjeri kvantnim mjeračem, kao PAR metar. Uređaji su obično ručne jedinice s vanjskim senzorom – idealne za brzo mjerenje točkica. Staklenici obično koriste stacionarni uređaj koji je povezan s podatkovnim drvosječerom za mjerenje PPFD i DLI.LED proizvođači lampa, i uzgajivači mogu učiniti sve kako bi poduzeli PAR mjerenja na različitim udaljenostima pa čak i prijaviti ih kao prosjek, ali čak i najbolja mjerenja mogu biti ograničena uređajem.

Drugim riječima, moramo znati ograničenja kvantnog mjerača prije donošenja zaključaka o podacima. Prvo ograničenje kvantnog mjerača jest mjerenje dolaznih fotona u rasponu od 400 nm do 700 nm. W dok se najveći dio fotosinteze pojavljuje na tom rasponu, pokazalo se da je kvrtokromni fotoreceptor osjetljiv na UVA niski kao 320 nm. I dok UVB ne podržava izravno fotosintezu, postoje dokazi da može povećati proizvodnju kvalitete ploda.

Nadalje, fitokrom je osjetljiv na svjetlo daleko-crveno, oko 730 nm, koje biljke koriste za signalizaciju phytochrome, inicijaciju cvijeta, stimulirajući Emersonov učinak i produljenje u uvjetima slabog osvjetljenja. Ove druge valne duljine izvan raspona RJK jasno utječu na razvoj i odgovor na biljke, ali se ne obračunavaju u kvantnom kvadratu. Drugo, nisu svi mjerni uređaji mjere jednaki kao i PAR. Iako je idealan odgovor od 400 nm do 700 nm, neke se valne duljine mjere s većom osjetljivošću.

Krivulja odgovora razlikuje se od veličine i marki. Većina kvantnih mjerača pročita svjetlosne izvore širokog spektra preciznije od izvora svjetlosti uskog pojasa. Na primjer, Apogee Original Quantum Sensor predstavlja raspon od 410nm do 655nm i zahtijeva faktor pretvorbe koji se primjenjuje prilikom mjerenja LED dioda.

Nasuprot tome, kvantni senzor Apogee Full-spectrum pruža raspon * od 389nm do 692nm – precizniji prikaz PAR-a i preciznije mjerenje LED-a bez korištenja pretvorbenog čimbenika. Senzor punog spektra ispunjava raspon rada potpunije od izvornog senzora. Plavi i duboki crveni su preciznije zastupljeni u krivulji punog spektra. Ispod tipične LED lampe za biljke, izvorni senzor bi pokupio samo 50% plave na 400nm i gotovo nikakvih duboki crvenih boja na 660nm.

Konačno, kvantni mjerači ne uzimaju u obzir kvalitetu svjetlosti koju apsorbira biljka. Kvantni metar s punim spektrom mjeri broj fotona od 400 nm do 700 nm, približno jednakog intenziteta. Ipak, ovo je dio problema. Različite valne duljine daju različite stupnjeve fotosintetskih odgovora. Kvantni mjerači ne uzimaju u obzir omjere apsorpcije biljke. Mjerila precijene druge valne duljine koje biljke ne apsorbiraju kao učinkovito i pokazuju pretjerano čitanje.

Drugi način da se vidi ovo je uzeti u obzir vrlo intenzivan izvor zelenog svjetla. Kvantni mjerač bilježi visoki stupanj očitanja zbog svjetline izvora, ali zeleno svjetlo neće biti vrlo učinkovito u uzgoju biljaka, niti će uzgojiti kvalitetne biljke. Crvena i plava svjetlost potrebna su za učinkovitu fotosintezu i za razvoj važnih biljnih procesa. Za daljnje kompliciranje stvari, različite vrste ili sorti biljaka apsorbiraju različite omjere valnih duljina.

Ove apsorpcijske razlike nisu uračunate u mjeraču PAR. Ako bi se mjerilo PPFD lampe s različitim spektrima i jednakim intenzitetom, očitanja bi se malo razlikovala zbog različitih spektara. Proizvođači koji žele točno mjeriti PPFD trebaju osigurati da koriste jedinicu s punim spektrom, slično Apogee Full-Spectrum Quantum Sensoru ili koriste korektivni faktor za pokriće manje od punog spektra.

Marka i model treba barem biti označeni tako da krivulja odgovara valnim  duljinama koji se prikazuju kada je to potrebno. Općenito, kvantni mjerači omogućuju slična očitanja pod različitim uvjetima , iako su senzitivnosti valnih duljina mjerača različiti i spektri učvršćenja razlikuju se.

Vi samo trebate biti svjesni tih razlika i ne staviti svu težinu na čitanje RJU. Prinos fotonskog fluida Fotosintetska gustoća fotonske gustoće uzima u obzir fotone u rasponu od 400 nm do 700 nm s jednakom težinom. Na primjer, 500 crvenih fotona, 500 zelenih fotona i 500 plavih fotona imali bi vrlo slične čitanja PAR-a.

Ali, kao što smo vidjeli, nisu svi fotoni jednako utiilzirani da vole fotosintezu. Prinos fotonskog fluida (YPF) korigira ova odstupanja dajući različite težine valnih duljina na temelju njihove fotosintetske učinkovitosti. YPF se temelji na fotosintetskom djelovanju biljaka i umjesto korištenja raspona od 400 nm do 700 nm (PAR), YPF pokriva cijeli raspon valnih duljina od 360 nm do 760 nm.

Iako YPF uzima u obzir akcijski spektar biljaka, to ne mora biti najbolje mjerenje korisne količine svjetlosti. Akcijski spektar je relativna brzina pri kojoj se fotosinteza događa pri određenoj valnoj duljini. Na isti način kao i PPFD, ako je izvor svjetlosti bio potpuno crven, imao bi visok YPF, ali ne bi sadržavao ostale valne duljine potrebne za optimalni rast i razvoj.

Nadalje, YPF pretpostavlja da je McCreeov akcijski spektar bez pogreške. McCree (1972) ispitivao je samo 22 različita usjeva i vrsta korova, što ne predstavlja cjelinu stotina tisuća biljnih vrsta na planeti. Također, McCree je izmjerio apsorpciju listova tijekom nekoliko sati, što ne predstavlja kako lišće može apsorbirati svjetlost tijekom cijelog dana ili u različitim vremenima u životnom ciklusu.

Konačno, McCree je izmjerio apsorbanciju jednog lista, a ne kako cijela biljka apsorbira svjetlost. Crvena i plava svjetlost se najčešće apsorbira jednim listom, ali zeleno svjetlo prolazi kroz gornji krov i apsorbira lišće u donjim dijelovima biljke. Postoje mjerila koja su komercijalno dostupna i mogu mjeriti YPF.

Ipak, oni se ne podudaraju točno s krivuljom akcijskog spektra. PAR metar mogu mjeriti YPF s relativno točnim stupnjem mjerenja kada se primijeni faktor korekcije. Sveukupno, YPF mjerenja će biti manja od očitanja PPDF, budući da su valne duljine ponderirane prema McCreeovoj krivulji.

Dok YPF pokušava ispraviti nedostatke mjerenja PPFD pomoću mjerača PAR, to nije posve točno. Ali barem YPF smatra valne duljine ispod 400 nm i iznad 700 nm. YPF također računa za kvalitetu izvora svjetlosti i iznosi količinu upotrebljivog svjetla. To je korak u pravom smjeru, međutim, još uvijek treba rafiniranje i specifičnost prema različitim biljkama, posebno medicinskim biljkama, u ovom slučaju.

Učinkovitost PPF-a Učinkovitost rasta svjetlosti objavljena je u umol / J. Ovo je broj mikromolova koji se pridoda za joule proizvode. Drugim riječima, za svaki watt koji ulazi u Led lampu, koliko fotona izlazi iz učvršćenja? PPF učinkovitost je također poznata kao učinkovitost PAR-a, djelotvornost RJU ili jednostavno učinkovitost.

Za izračun PPF učinkovitosti, proizvođač ili vi trebate dva kompleta brojeva – PPF i Wattage (J / s). Podjela PPF-a snagom će vam dati umol / J. Na primjer: 1100 umol / s / 500 J / s = 2.2 umol / J. Osim toga, ako znate kolika je PPF učinkovitost i snaga led lampe, možete izračunati PPF. Da biste to učinili, umnožite PPF učinkovitost snagom.

Na primjer: 2,5 umol / J x 400 J / s = 1000 umol / s. Kao rezultat 2018, efektivne diode ili ploče mogu pristupiti 3 umol / J za određene valne duljine ili spektre, obično crveno-pomaknute LED ili bijele diode. Međutim, jednom ugrađi u LED lampu, učinci mogu pasti na 1,5 do 2,2 umol / J, ovisno o ostalim valnim duljinama i proizvođačevoj učinkovitosti.1,5 umol / J se smatra učinkovitim. Sve iznad 2,0 umol / J smatra se vrlo učinkovitim.

Za usporedbu, mnogi HPS proizvođaći na tržištu imaju učinkovitost od 1,3 umol / J ili manje, s nekim od najboljih HPS žarulja približavaju se  1,7 umol / J. Najbolji svjetlosni keramički metalni halidi imaju učinkovitost od samo ispod 2,0 umol / j. U bliskoj budućnosti povećat će se učinkovitost HPS i CMH, no LED učinkovitost će se povećati bržom brzinom.

U 2014. godini, najbolja LED rasvjetna svjetlost imala je učinkovitost od oko 1,7 umol / J, ali danas se vidi učinkovitost na 2,2 umol i iznad. Od ovog pisanja, najučinkovitija LED lampa koju možemo pronaći ima oko 2,87 umol / J! U siječnju 2017. Philips je izvijestio o LED interlightu s učinkovitosti od 3.0 umol / J. Tehnologija je razlog zašto snaga nije važna za određivanje intenziteta svjetlosti LED lampa ili svjetlosti. Učinkovitija rasvjetna svjetla će emitirati više korisnih svjetala pri isporučivanju manje wata.

PAR učinkovitost možda neće biti jednako važna nekim uzgajivačima kao i drugim uzgajivačima. Unutarnji poljoprivrednici s velikim uzgojem trebaju brinuti o učinkovitosti više od manjih proizvođača jer će razlika od manje od 1 umol / J imati veliki utjecaj na njihov električni račun.

Za prosječnog domaćeg uzgajivača, razlika u cijeni između polu-učinkovite i vrlo učinkovite LED svjetlosti ne može biti ogroman faktor, ali kako većina uzgajivača biljaka brine o računu električne energije, svaki watt koji se potroši je važan.

Učinkovitost fluora PBAR-a

Protok PBAR-a nije vrlo uobičajeni mjerni podatak, već bi trebao biti precizniji mjerenje fotosintetske učinkovitosti jer mjerenje protoka PBAR-a uzima u obzir valne duljine izvan normalnog raspona PAR koji može utjecati na fotosintezu.

Ovo mjerenje je vrlo slično PPF učinkovitosti, ali umjesto dijeljenja PPF snagom učvršćenja, PBAR tok je podijeljen s ukupnom snagom. Jedinice su prijavljene u umol / J. Ako učvršćenje sadrži valne duljine izvan 400nm do 700nm, učinkovitost PBAR-a bit će veća od djelotvornosti PPF-a.

YPF učinkovitost

Jednako kao i djelotvornost PBAR-a, rijetko je da proizvođač izvješćuje o učinkovitosti YPF-a. Izračunava se dijeljenjem YPF pomoću snage učvršćenja. Jedinice su isti-umol / J. Učinkovitost YPF-a bit će niža od djelotvornosti PPF jer će YPF čitanje biti manje od očitanja PPF-a zbog faktora vaganja koji se primjenjuje na različite valne duljine. Nadamo se da su ova objašnjenja izraza bila korisna! Ako imate bilo kakvih pitanja, pošaljite nam e-mail na ledlampezabiljke@gmail.com

Call Now Button