Zašto Indoor?
Pitanje koje si mnogi postave kad se odluče za sadnju biljaka je zašto bi radili unutarnji uzgoj. Pokušat ćemo vam predočiti sve prednosti i nedostatke kroz ovaj članak, a vi se odlučite da li je ovo idealno rješenje za vas. Ako se pita biljke, one bi radije rasle na vanjskom prostoru.. no ipak pita se nas a ne njih.

Neke od najboljih prednosti uzgoja u unutarnjim prostorima su te što možemo utjecati na sve faktore uzgoja i zaštiti našu biljku od svih nametnika koji bi joj mogli napraviti štetu. Možemo joj pružiti najbolje uvjete poput zemlje na kojoj najbolje raste, vlazi koja joj najbolje odgovara, temperaturi… i ono najbolje, svjetlosti koja je najbolja za njezin rast. Svjesni smo da bez svjetlosti ne bi bilo ničega, kako biljaka tako ni nas.

Što su znanstvenici shvatili nakon ove izjave? Shvatili su da bi mogli pokušati uzgajati biljke pod umjetnim svjetlom u kontroliranim uvjetima.

Ne možemo sa sigurnošću tvrditi kad je napravljen prvi uzgoj pod umjetnim svjetlom ali prvi zapis o tome je još iz 1861. [1] kad je Francuz Herve Mangon objavio znanstveni članak naziva „Proizvodnja zelene tvari lišća pod utjecajem električnog svjetla“. Koliko se toga promijenilo od objave tog članka?

Pretpostavljamo da i sami znate odgovor na to pitanje, PUNO.

Što se promjenilo?

Osim što „žarulje“ u to vrijeme nisu bile ni približno jeftine cijene kao ove danas, tako ni približne jačine kao ove danas. A najbolji dio? Čak i pod tim svjetlom su imali obećavajuće rezultate pa im svejedno možemo zahvaliti, jer bez njih vjerojatno cijela kultura uzgoja u unutarnjim prostorima ne bi zaživjela. Danas zahvaljujući napretku tehnologije možete kupiti odlične lampe za uzgoj bez da vam se istopi novčanik.

Unutarnji uzgoj biljaka, izvor: http://bit.ly/2RN8Y7D

No bez da vam prodajemo ušećerenu priču, što je s nedostatcima „indoor“ uzgoja?

Prvi i glavni nedostatak je što su potrebna početna ulaganja poput prostora, zemlje, led lampi (ili nekih drugih). Osim toga, potrebno je jako dobro istražiti sve o biljci koju planiramo uzgajati ako želimo da dobijemo maksimalne prinose. Kad uzgajamo „indoor“ potrebna je električna energija te ako nismo u potpunosti istražili našu biljku možemo doživjeti katastrofu. Katastrofa bi bila da nam cijeli uzgoj propadne a imamo trošak električne energije i ostalih stvari koje smo kupili, što je rjeđi slučaj ako uzgajamo u vanjskim prostorima.

No ipak, ako uzmemo u obzir da ako smo istražili materiju i pružimo biljci najbolje uvjete, imat ćemo višestruko veće prinose i kvalitetu proizvoda.

Kako odabrati LED lampu?

Upravo za vas smo napisali članak Kako odabrati LED lampu da vam olakšamo vaš prvi unutarnji uzgoj. Iako na prvu ovo može djelovati komplicirano i teško, uvjeravamo vas da danas u 2019. sa svim informacijama dostupnim u par klikova, to nikako nije. Također, ljudi kad prvi puta čuju za unutarnji uzgoj zamišljaju ogromne industrijske prostore i sigurno si misle kako su potrebni milionski iznosi za započeti bilo što u vezi unutarnjeg uzgajanja. Misliti tako što je suludo jer u svakom poslu imamo velike kapitaliste, manja poduzeća i ljude koji rade iz hobija.

Raspon u koji se želite uključiti je isključivo na vama, a svatko tko se okuša u unutarnjem uzgajanju profitira.

 

Call Now Button