Većina uzgajivača referiraju na vegetaciju kao na prvu fazu kod uzgoja biljaka, međutim vegetacija je zapravo druga najvažnija faza kod razvoja biljaka. Prva faza je zapravo klijanje i razvoj početnog korijena, dok vegetacija slijedi nakon te faze.

Vegetacija je veoma važna, dalo bi se reći krucijalna faza u razvoju biljaka jer zapravo ta faza “odlučuje” koliko će prinosa biljka u završnim fazama pridonijeti, te koliko će biljka biti otporna na različite štetočine i bolesti tijekom rasta. U fazi vegetacija, biljka razvija početnu lisnu masu, grane, te korijenski sustav.

Postoji mnogo problema na koje biljke u vegetaciji mogu naići, te je od izrazite važnosti identificirati probleme na vrijeme, te izbjeći potencijalnu štetu koju problem može nanijeti biljkama.

Ovo su neke od najvažnijih stvari na koje je potrebno obratiti izrazitu pozornost kod faze vegetacije biljaka:

  • Priprema biljaka, te presađivanje
  • Odabir odgovarajućeg svjetla
  • Odgovarajuća vlaga i temperatura
  • Prihranjivanje biljaka

Najčešći problemi kod faze vegetacije

U vegetacijskoj fazi, posebice u početnim tjednima, biljke su veoma neotporne te vidno reagiraju i na najmanje promjene. Izrazito je važno primijetiti promjene, te na vrijeme reagirati na svaku od promjena.

Zapamtite da kod zapažanja problema u ranoj fazi u većina slučajeva postoji rješenje problema dohranjivanjem ili manipuliranjem uvjetima unutar box-a!

Nadalje su navedeni neki od najčešćih problema na koje uzgajivači nailaze tokom faze vegetacije:

#1 Premala vlažnost unutar šatora

Vlažnost zraka

Veoma važno je na umu imati važnost vlažnosti unutar šatora, te da je za pravilan razvoj biljke od izrazite važnost vlažnost zraka držati na visokim nivoima (50 – 80%).

Problemi se javljaju ako vlažnost zraka padne ispod 50% unutar šatora na više od 24 sata. Naime, u vegetacijskoj fazi biljka se hrani preko lista, te biljka razvija korijen kao sustav prehrane u kasnijim fazama. Najbolji način za održavanje vlažnosti zraka unutar šatora je špricanje vode po unutarnjoj oblozi šatora, te istovremenim smanjivanjem ventilacije – upuha, te ispuha.

Kad biljka počinje rasti, potrebno je postepeno spuštati količinu vlage zraka unutar šatora, no nikako se ne preporučuje smanjivanje ispod 50% vlage.

#2 Neodgovarajuća temperatura unutar šatora

Neodgovarajuća temperatura

Temperatura je izrazito važan aspekt rasta biljke. Ako je unutar boxa neodgovarajuća temperatura, to će rezultirati stagniranjem rasta biljke ili čak isušivanjem cijele biljke. Temperature između dana i noći ne bi smjela oscilirati za više od 5 stupnjeva Celzijevih. Isto tako veoma važno je stalno održavati temperaturu u prosjeku 20 – 25 stupnjeva unutar šatora. Takva temperatura će osigurati nesmetani razvoj biljke u vegetacijskoj fazi.

Primjerice, ukoliko primijetite da vaša biljka hibernira u razvoj, provjerite temperaturu. Vrlo vjerojatno je temperature preniska, te biljka ne dobiva dovoljno svjetla potrebnog za daljini rast i razvoj. Ako pak primijetite isušivanje biljke, ili otpadanje listova, vrlo vjerojatno je temperatura unutar box-a previsoka, te ju je potrebno regulirati.

Manipuliranje temperature izvodimo pomoću ventilacije prostora, tj. različitim omjerom upuha te ispuha zraka.

#3 Problemi u prehrani biljke

Prehrana biljke

Kod vegetacije izrazito je važno da biljki osiguramo dovoljnu količini potrebnih nutrijenata. Kada govorimo o dovoljnoj količini, pritom se referiramo niti na preveliku ni premalu količinu pošto će to rezultirati neželjenim promjenama na biljki, te će se odraziti na stopu rasta biljke.

Prehrana biljke u vegetaciji je izrazito jednostavna zato što većina gnojiva dolazi s detaljnim uputama oko količina. Jedan od savjeta je pridržavati se jednog proizvođača gnojiva kroz sve faze rasta biljaka zato što svaki proizvođač koristi drugačije shema prihranjivanja, te razlike u količini nutrijenata mogu rezultirati stagniranjem rasta biljke.

Kod vegetacije najvažniji je razvoj zdravog korijena pa uzgajivači najčešće koriste različite komplekse i nutrijente za dodatan razvoj i ojačavanje korijena.

Kod vegetacija, najvažnije je da biljka ima dovoljno dušika koji je osnovni nutrijent koji potiče rast lisne mase.

#4 Prečesto zalijevanje ili “overwatering”

Zalijevanje biljaka

Prezalijevanje je najčešći problem koji se javlja u vegetacijskoj fazi. Uglavnom se početnici u uzgajanju susreću s ovim problemom.

Nikad nemojte dodavati vodu biljki ako joj voda nije potrebna. Isto se odnosi na prihranu!

Kako vidjeti da li je biljki potrebna voda? Ako biljka izgleda osušeno i obješeno, vrlo vjerojatno se radi o nedostatku prihrane i vode. Ako su listovi biljku usmjereni prema gore, to znači da biljka ima dovoljno vode i nutrijenata.

Drugi način provjere količine vode u zemlji je da pažljivo gurnete prst par centimetara u zemlju te ako osjetite vlagu u zemlji, biljka ima dovoljno vode.

Ukoliko ste se susreli s bilo kojim problemom u vegetacijskoj fazi te ne možete naći rješenje, slobodno pošaljite upit putem kontakt forme, te ćemo vam se javiti u najkraćem vremenskom periodu.

Call Now Button