Nakon što ste postavili šator za uzgoj, te su biljke spremne za prebacivanje u šator, potrebno je obratiti pozornost na kvalitetu ventilacije i filtracije zraka kako biste osigurali biljkama cirkulaciju svježeg zraka i optimalnu temperaturu unutar šatora.

Većina početnih uzgajivača ne obraća pažnju na ventilaciju i filtraciju, te zanemarivanje ta dva pojma može biti kritično za cijeli proces uzgoja.

Za početak važno je razumjeti razliku između dva pojma. Ventilacija je proces izmjene zraka unutar šatora, dok je filtracija pročišćavanje ustajalog zraka unutar šatora.

Kao što smo već spomenuli, većina uzgajivača ova dva pojma svrstava unutar jednog pojma, ali u ovom članku ćemo svaki od pojmova detaljno opisati kako biste bili u stanu iskoristiti potencijal šatora te samih biljaka.

Što je ventilacija i zašto je važna?

Ventilacija zraka

Ventilaciju je najjednostavnije shvatiti kao izmjenu zraka unutar bilo kojeg zatvorenog prostora koja se u pravilu odvija konstantno ili u pravilnim razmacima. Kod ventilacija je veoma važno obratiti pažnju na dva pojma – upuh i ispuh. Kao što pojmovi nalažu, upuh je proces upuhivanja svježeg i hladnog zraka unutar prostorije, dok je ispuh proces ispuhivanja ustajalog i zagrijanog zraka izvan prostorije.

Kapaciteti ventilatora za upuh i ispuh uvelike ovise o veličini prostora za uzgoj. Primjerice, ako uzgajate u manje prostoru, najčešće vam neće biti potreban ventilator za upuh. Potrebno je napraviti par rupa u šatoru koje će služiti za ulazak svježeg zraka izvana unutar šatora.

U većim prostorima, govorimo o prostorima 1m2 ili većim, potrebni su ventilatori za upuh i ispuh zraka zajedno sa filterima zraka. Najvažnija stvar kod odabira ventilatora je kapacitet samih ventilatora.

Naime, veoma važno da je ventilator za upuh manjeg kapaciteta (najmanje 50%) od ventilatora za ispuh. Razlog tome je što želimo izbjeći stanje podtlaka koje je javlja ako u prostoriju upuhujemo više zraka nego što ga možemo izbaciti u određenom trenutku.

U pravilu se ventilatori za upuh nalaze na dnu šatora, te oni upuhuju svježi zrak unutar šatora. Zrak cirkulira oko biljaka i ispod lampe koja ga zagrijava, te taj zagrijani zrak ventilator za ispuh prenosi do filtera, te filter izbacuje topli zrak iz šatora.

Što je filtracija i zašto je važna?

Filter zraka

Filtracija je zapravo proces odstranjivanja neugodnih mirisa i ustajalog zraka koji može prouzročiti različite probleme tijekom rasta biljaka. Filteri se najčešće postavljanju na vrh šatora, te su povezani s ventilatorima za ispuh zraka. Filteri su najčešće napravljeni od materijala kao što su aktivni ugljen koji je odličan izbor za filtriranje zraka.

Ovisno o veličini vašeg grow-a možete koristiti karbonski filter zraka ili čak specijalni klima uređaj koji služi istovremeno kao filter i ventilator za ispuh.

Nakon čitanja ovog članka trebali biste biti upućeni kako proces ventilacije i filtracije radi, te zašto su ti procesi izrazito važni za pravilan i zdrav razvoj biljaka. Ako imate dodatnih pitanja slobodno pošaljite upit putem kontakt forme.

Call Now Button