Svi koji vole uzgoj biljaka ili ga proučavaju su se vrlo vjerojatno susreli s pojmom “vertikalni uzgoja biljaka”, ali što je on?

Pojednostavljeno objašnjenje bi bilo da su to biljke najčešće uzgojene u unutrašnjim prostorima pod svjetlosti led lampi uz minimalni materijal (voda, tlo) no, nije tako rijetko da ljudi uzgajaju vertikalno i pod suncem.

Zar to onda nije klasični uzgoj koji se prakticira u plastenicima i ono što nazivamo GMO hrana? Nikako.

Vertikalni uzgoj biljaka se razlikuje od tradicionalnog uzgoja i idealno je rješenje za ljude koji imaju problema s prostorom za uzgoj.

Na istoj površini koju bi koristili za tradicionalan uzgoj, ovdje imamo 10 puta više prinosa. Kako je to moguće?

Prva i najbitnija stvar je što iskorištavamo cijeli prostor koji imamo. To znači da na više „katova“ sadimo naše biljke i tako maksimalno iskorištavamo potencijal. Osim ovoga, jako bitna činjenica je da možemo saditi u kontroliranim uvjetima gdje po istraženim metodama pružamo najbolje uvjete za rast i razvoj našoj biljci.

Posljedica kontroliranih uvjeta koji su jednaki za sve biljke je idealan prinos ali ono najvažnije jednak prinos svih biljki što u tradicionalnom uzgoju nije slučaj. Vertikalan uzgoj pruža našim biljkama zaštitu od raznih štetočina, prirodnih nepogoda i nejednako rasprostranjenih nutrijenata ako se odlučimo izvesti ga u zatvorenim prostorima.

Vertikalan uzgoj biljaka

Tradicionalni i vertikalni uzgoj biljaka u brojkama.

Kako uzgajati vertikalno?

  • Najvažniji korak je odrediti što planirate posaditi od biljaka.
  • Odlučite gdje će se vaša „farma“ nalaziti, planirate li saditi pod suncem i ovisiti o vremenskim sezonama ili planirate saditi u kontroliranim uvjetima cijele godine uz pomoć led lampi.
  • Odlučite hoćete li koristiti posude za cvijeće, kvadratne posude, izrezane PVC cijevi ili nešto sasvim drugo u što planirate posaditi vaše biljke.
  • Pažljivo isplanirajte raspored vaših biljaka, one koje trebaju najmanje vode idu na vrh jer je temperatura pri vrhu nešto veća pa biljke brže gube vodu.
  • Planirate li ručno zalijevati vodom ili koristiti drip sistem?

Ovo su samo neki od koraka koje morate poduzeti prije nego se upustite u kreiranje vaše vlastite vertikalne farme. Na internetu je dostupno jako puno članaka i video materijala koji vam mogu pomoći u odabiru najbolje metode za vaše potrebe.

Određeni profesori na fakultetima smatraju da ovo još uvijek nije idealan način uzgoja biljaka jer ako uzgajate s led lampama imate troškove nabave tih led lampi te mjesečni trošak struje pa se postavlja pitanje, isplati li se sav trud?

Saznaj više: Kako odabrati LED lampu za svoje potrebe?

Ono oko čega se svi slažu je da su prinosi veći i rijetko propada bilo što od posađenog jer se svim biljkama daju jednaki uvjeti dok kod tradicionalne sadnje ima previše prirodnih faktora koje ne možemo predvidjeti. U budućnosti je vrlo lako moguće da trgovački centri imaju svoje „mini farme“ biljaka te umjesto nabavljanja od drugih trgovaca imaju svoj proizvod.

Također, još jedna od ogromnih prednosti ovakvog načina uzgoja je što ako trgovački centri prihvate ovaj način uzgoja i počnu sami uzgajati, imali bi puno svježije biljke nego one trenutne koje gube kvalitetu i okus od silnog transporta. Izbor biljaka koje možete saditi na ovaj način je velik, od onih koje su jestive do cvijeća i raznog drugog bilja.

Trenutno djeci moramo objašnjavati da salata ne raste u trgovini ali u budućnosti je vrlo lako moguće da to bude stvarno tako.

Call Now Button